Čechy i přes vyšší ceny lákají malá řeznictví. Kam vyrazit za výjimečnými uzeninami?

Malá rodinná řeznictví jsou u zákazníků stále oblíbená, přestože v nich někdy zaplatíme víc než ve velkých supermarketech. Reportérka CNN Prima NEWS zajela do prodejny se stoletou tradicí a další reportér navštívil provozovnu v Novém Boru, kde mají svůj speciální uherák.
Prodejna masa a uzenin v Berouně funguje už sto let. „Akorát jsme měli výročí. Podnikal tady můj praděda, můj děda a můj otec a já pokračuju dál,“ uvedla majitelka Vendula Šmejkalová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na kuřecí stehna od Agrofertu. Šarže mizí z pultů, maso obsahuje nebezpečnou bakterii
Řeznictví, které najdete přímo na náměstí, je vyhlášené sekanou. Na tu sem jezdí i Pražáci. „Mám rodinné receptury po svém dědečkovi. O sekané se říká, že ji máme výbornou. Veškerá výroba je naše. Děláme si saláty, udíme ryby a párky. Maso, které máme na obchodě, je všechno z českých chovů,“ řekla Šmejkalová.
Řeznictví si klade důraz na to, aby veškerá zvířata, ze kterých výrobky vyrábí, byla narozená, vykrmená a poražená v Česku. „Chodím sem rád, protože mají vynikající zboží a všechno je čerstvé,“ popsal jeden ze zákazníků. „A já pro bůčkové škvarky, malé párky, prejt a masíčko,“ dodal další. „Mají tady strašně dobrý bramborový salát a velký výběr masa. Někdy je tady fronta, tak si člověk musí počkat,“ uvedl další zákazník.
Majitel, který je „závislý na uzeninách
Druhým řeznictvím, kam reportéři CNN Prima NEWS zamířili, je prodejna masa a uzenin v Novém Boru. Majitel tady vše ochutnává sám a dokud mu nechutná, není spokojen. Vše si také vyrábí sami. „Mám rád, když to dělám, jak nejlíp umím. Já jsem na tom trochu závislý na uzenině. Musí to být perfektní,“ řekl majitel Jan Landa.
A mají tu i vyhlášený novoborský uherák. Na sto kilogramů hotového výrobku použili 130 kilogramů masa. Koření si míchají sami.
Pokud víte o nějakém prima řeznictví ve vašem okolí, kde se kloubí tradice s poctivostí, napište nám svůj tip na zpravy@iprima.cz.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi se vrací ke klasikám místní kuchyně, ukazuje průzkum. Jaké jídlo mají nejraději?