SeneCura SeniorCentrum Šanov: I na sklonku života lze žít důstojně

Osvědčení ke Značce kvality v sociálních službách získala i SeneCura, Seniorcentrum Šanov. Osvědčení převzala Lucie Vaněčková z útvaru marketingu.

Českou kvalitu nenahradíš II. - SeneCura SeniorCentrum Šanov a MPO

Je to téma, o němž se tak často nemluví a obvykle se řeší až v situaci, kdy není zbytí. Nicméně žít důstojně a pokud možno i s příjemnými prožitky i na samém sklonku života by si přála většina z nás. A právě to je jedním z hesel senior centra Senecura, které nabízí svoje služby na sedmnácti místech v rámci České republiky. Senior Centrum Šanov je jedním z držitelů osvědčení v Národním programu Česká kvalita, které garantuje, že poskytované služby jsou na nejvyšší možné úrovni.

Centrum SeneCura je součástí stejnojmenné skupiny a patří k předním poskytovatelům pobytových sociálních služeb. Jeho zaměstnanci pomáhají lidem nad 55 let nejen v ČR ale i v Evropě. Starají se o klienty, kteří potřebují pomoc při každodenních činnostech, jak říká Michal Veleba, ředitel Senior Centra SeneCura Šanov. „Naše poslání je v budování důvěry nejenom mezi klienty a námi, ale taky mezi jejich rodinami a zaměstnanci tak, aby se tady všichni cítili dobře. Říkáme, že lidskost, úcta a respekt jsou tři základní kameny, na kterých stavíme.“

Poctivý přístup se vyplácí

Poslání, jakým péče o lidi na sklonku života beze sporu je, vyžaduje nejen profesionální přístup ale také srdečnost a schopnost táhnout za jeden provaz. Tohle všechno se v SeneCuře daří a potvrzuje to osvědčení Česká kvalita v oboru sociálních služeb. „Máme multidisciplinární tým – od pečovatelů přes zdravotní sestry, pana doktora až po úklid kuchyně. To všechno je jeden tým, který staví kvalitu našich služeb. Je to tedy o týmové práci našich lidí, kterým bych tímto chtěl poděkovat,“ poukazuje na nezastupitelnou roli každého člena týmu v pečovatelském centru Michal Veleba.

Osvědčení o značce kvality je také dokladem pro případné budoucí zaměstnance či klienty, kteří hledají pomoc pro své blízké, že právě v SeneCura centrum o ně bude postaráno s adekvátní péčí i odpovědností. „Aby se podívali, zda skutečně realita koresponduje s tím, co si přečtou na našich internetových stránkách. Snažíme se být vždy o krok napřed. Mimo značku kvality jsme certifikovali ještě paliativní péči a dostali jsme se do národního programu Spokojený zákazník, což nás velmi potěšilo, protože to svědčí o tom, že kvalita naší služby je dobrá,“ nemá ředitel Senior Centra Šanov pochybnosti o úrovni zdejší péče.

Paliativní péče – nezbytnost dnešní doby

Zatímco ještě v nedávné historii se o nejstarší členy rodin starali nejbližší příbuzní, dnes senioři velmi často zůstávají na své povinnosti sami. A to i v případě, že už jim zdravotní stav neumožňuje postarat se o sebe tak, jak je žádoucí. Právě zmiňovaná paliativní péče, která je zaměřená především na lidi na sklonku života, je tedy podle Michala Veleby mimořádně potřebná.

„Dává obrovský smysl v tom, že umožňuje zajistit kvalitu jejich života co nejdéle.“

Aby seniorské centrum SeneCura, jehož heslem je „Život pokračuje s námi“, osvědčení v rámci Národního programu Česká kvalita získalo, muselo se připravovat dlouhodobě. Komise, která hodnotí, kdo osvědčení získá a kdo ne, posuzuje celkem pět kategorií. „Je to ubytování, strava, péče o klienta, kulturní a jiné vyžitíklientů. A dále je to spolupráce se třetími stranami. Toto vše hodnotí Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Základní stupeň je jedna hvězdička a nejvyšší stupeň je pět hvězd. Jsme velmi pyšní, že jsme při recertifikaci značky kvality dosáhli pěti hvězd, takže největšího počtu,“ sdílí nadšení Michal Veleba.

Osvědčení Česká kvalita v oboru poskytování sociálních služeb centrum SeneCura drží již jedenáct let. Což je sám o sobě důkaz, že péče o klienty je skutečně nadstandartní. „Nás to samozřejmě těší. Ale je to  zároveň i velký závazek tuhle kvalitu udržet,“ zdůrazňuje Michal Veleba, ředitel Senior Centra SeneCura Šanov.

„Značka kvality přináší do sociálních služeb nový pohled na kvalitu, který vychází z očekávání a potřeb uživatelů, tedy těch, kterým jsou služby poskytovány. Nástrojů k měření kvality existuje celá řada, základním principem systému Značky kvality je však právě kvalita z pohledu uživatele služby. A o spokojeného uživatele by v sociálních službách mělo jít především. Vážím si přístupu poskytovatelů sociálních služeb v ČR, mezi které patří i SeneCura Šanov, jejichž snahou je zvyšovaní kvality poskytovaných služeb, a to nad rámec povinných, zákonných standardů kvality sociálních služeb,“ uvedl Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky.

Více informací v rámci udílení osvědčení kvality v roce 2022 naleznete ZDE.

Tagy: