Senior spadl z elektrokoloběžky, udeřil se do hlavy a nedýchal. Život mu zachránil hasič

Alfréd Bindač ošklivě upadl a poranil si hlavu, pomohl mu zkušený hasič.

Hasič zachránil život

Je to přesně rok, co se 84letý Alfréd Bindač vracel z fotbalu. Na hřiště ho dokonce přišla vyzvednout dcera. Chtěla svému otci pomoci a půjčila mu elektrokoloběžku. Dobrý skutek ale málem skončil tragédií. Senior totiž upadl a způsobil si poranění hlavy. Muž měl velké štěstí. Pád se stal před domem, ve kterém bydlí profesionální hasič. Právě on mu zachránil život.

Nehoda se stala během vteřiny. Alfréd Bindač na stroj ani nenastoupil. „Stál jsem vedle a elektrokoloběžku držel rukou za řídítka. Jak jsem přidal plyn, tak cukla. Chytl jsem to a ono mě to koplo dozadu,“ popsal incident. Muž upadl a udeřil se do temene hlavy. Ztratil vědomí a přestal dýchat. Na místě byla jen jeho vyděšená dcera. „Volala mi domů. Křičela: ,Mami, mami, táta je mrtvý,‘“ popsala CNN Prima NEWS manželka zraněného seniora.

Bindač měl velké štěstí. Přiběhl k němu soused, před jehož domem se nehoda stala, a začal mu okamžitě poskytovat první pomoc. „Nejevil žádné známky života. Už byl prošedivělý a neměl tu správnou barvu,“ popsal hasič Moravskoslezského kraje Jakub Švidernoch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hasiči likvidovali požár pily ve Slavonicích. V akci bylo 16 cisteren, škoda je asi 15 milionů

O život zraněného seniora bojoval dlouhé minuty. „Když jsme ho posléze dávali do sanitky, jevil známky života. Nebyl při vědomí, ale už sám dýchal,“ doplnil.

Švidernoch je hasičem 16 let. Jak sám říká, na záchranu lidského života má výcvik. „Jsem rád, že ho zase můžu vidět, jak si sedá na tribunu, fandí fotbalu a může mezi námi fungovat,“ radoval se hasič. Šťastný je i Bindač. „Jsem rád, že ještě chvíli na tomto světě pobudu,“ dodal.

Za záchranu života Alfréda Bindače dostal Jakub Švidernoch v minulém týdnu nejvyšší ocenění ministra vnitra Hasič roku.

Tagy: