Senior hrozil vystřílením pošty, jiný muž útokem jako na univerzitě v Praze. Zasáhla policie

Policie u filozofické fakulty

Univerzita Karlova projednává bezpečnostní opatření

Policie v souvislosti s útokem na FF UK stále sleduje dění na sociálních sítích. V centru jejich zájmu je vyhrožování a schvalování činu. K sobotnímu dopoledni se počet takových případů, kterými se policie napříč Českem zabývá, zvýšil na téměř 90. Mezi nimi jsou i přečin z Jindřichova Hradce, kde senior hrozil „vystřílením na poště“, nebo událost z Písku – tam strašil útokem jako na univerzitě muž, jenž byl v minulosti vyšetřován pro nedovolené ozbrojování. Policie proti němu nasadila zásahovou jednotku. Oba zmínění jsou zadrženi a vyslýcháni.

Po devíti dnech od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Zdůraznil, že do celkového počtu případů policie započítává pouze ty skutky, které s útokem střelce v Praze prokazatelně souvisí.

U prověřovaných událostí jde v 28 případech o schvalování trestného činu, v 11 o nebezpečné vyhrožování, v sedmi o násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Šesti případy se policie zabývá pro podezření ze šíření poplašné zprávy.

ČTĚTE TAKÉ: Proč otec střelce nic netušil, nechápe expertka. Vysvětlila, proč vraždil právě v Klánovicích

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Nejvíce případů je v Praze

V hlavním městě se policie zabývá 31 případy schvalování nebo vyhrožování napodobením střelby na Univerzitě Karlově, následuje Moravskoslezský kraj s 11 případy, Ústecký s deseti a Středočeský a Liberecký kraj shodně se sedmi prověřovanými událostmi. „Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření,“ podotkl Bocán. Policejní prezident poděkoval veřejnosti, že podobné skutky policistům oznamuje a spolupracuje s nimi.

Střelec před týdnem ve čtvrtek v budově filozofické fakulty na pražském náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v pražském Klánovickém lese z 15. prosince. Po střelbě ve škole spáchal sebevraždu. V domě pachatele policie našla dopis, ve kterém se střelec ke klánovickému případu přiznal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bývalá kriminalistka promluvila o střelci z FF UK

Tagy:
policie střelba internet Středočeský kraj univerzita Univerzita Karlova Česko Praha Písek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Zásahová jednotka Policejní prezidium České republiky