Rodiče za policejní páskou a studenti čekající na kamarády. Tak vypadalo okolí střelby

Okolí budovy Filozofické fakulty UK několik hodin po masové vraždě

Střelec se procházel po terase kolem střechy hlavní budovy pražské filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Občas zamířil a vystřelil. Zjevně i do větší vzdálenosti. Policie uzavřela na několik hodin široké okolí. Celý Mánesův most byl neprůchodný, a právě na jeho konci se setkávaly hloučky studentů, kterým neustále někdo volal nebo posílal zprávy. „Neboj, babi, jsem v pořádku,“ hlásila například jedna z dívek do mobilu.

Ještě několik desítek minut po řádění střelce se k budově Filozofické fakulty sjížděly houkající vozy záchranné služby a policie. V délce dvou set metrů od Rudolfina vedla po Alšově a Dvořákově nábřeží kolona modře blikajících vozů.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník ze školy může mít na svědomí i vraždy v Klánovicích, popsala hrůzy policie

Přes Čechův most ze strany Právnické fakulty občas přecházely skupinky lidí, z nichž někteří zjevně patřili mezi evakuované studenty a pracovníky Filozofické fakulty. Často neměli bundy, protože se nemohli pro své oblečení vrátit do budovy a zahřívali se lesklými termofóliemi, které jim rozdávali pracovníci záchranné služby.

Na rohu Právnické fakulty byla červenobílá páska, přes kterou mohli jen záchranáři a policisté. Od Rudolfina ale občas přicházeli další lidé s fóliemi přes ramena.

K policejní pásce v jednu chvíli přispěchala pracovnice hasičského záchranného sboru a hlasitě volala, jestli je mezi přítomnými někdo od… – uvedla dívčí jméno –, okamžitě se přihlásili rodiče. „Neděste se, ale zatím nemáme o vaší dceři žádné informace. Je možné, že ji odvezli do nemocnice. Jediné, co můžu teď udělat, je zjistit, kam se odváželo a je možné tam zavolat. Ale narovinu nevím, jestli vám teď budou schopni něco říct,“ vysvětlovala polekaným rodičům. „Vozilo se na Vinohrady, Motol, Bulovku, na František a na Karlák.“

Jen o kousek dál stál na kraji chodníku muž s taškou a telefonem v ruce. „Pojďte, my vás jen vyšetříme, jaký máte tlak. Nemusíte se ničeho bát,“ mluvily s ním vstřícně pracovnice záchranné služby. Odmítal. Nakonec ale souhlasil a pomalu nastoupil do sanitky.

Na protějším břehu Vltavy se pohybovaly hloučky studentů, kteří si psali se svými kamarády.

„Byli jsme na Celetné, což je druhá budova Filozofické fakulty, kde bylo hlášení a vyvedli nás ven. Nevěděli jsme, co se děje. Byli jsme tam asi dvacet minut. A pak jsme dostali informace, že se v hlavní budově střílí,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden ze studentů historie. „Čekáme tu, jestli propustí naše spolužáky, kteří měli výuku a byli tam zabarikádovaní. Budovu zabrala policie a spolužáky v jednu chvíli přemístili do Rudolfina.“

U Mánesova mostu byli také zaměstnanci fakulty. „Kolegové se schovávali v knihovně co nejdál od oken v takové nejhlubší místnosti. Kolegyně mi ještě volala, že slyší všude střelbu, kolem pobíhají zvláštní jednotky. Šeptala a všem říkala, ať mluví tiše. Spousta lidí z toho bude mít trauma. To je hrozný.“

V době útoku prý bylo v hlavní budově velké množství lidí. Ve čtvrtek je tam podle studentů prý vždy plno.

Studenti čekající na Kosárkově nábřeží, tedy na druhé straně Vltavy, se bavili také o tom, že netuší, jak by se sami v takové situaci zachovali. „Nikdy jsme na fildě netrénovali ten program policie ‚Utíkej, schovej se, bojuj!‘ My jsme akorát trénovali požární evakuaci,“ zaznělo například.

Přes Mánesův most občas prošlo několik lidí, kterým policie umožnila odejít směrem k parku Klárov.

Tagy:
policie vražda rodina Vltava zdravotnická záchranná služba Praha Rudolfinum Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Mánesův most filozofická fakulta