Senioři přišli o tisíce, řekl Juchelka. Je to hnus, strašíte důchodce, křičel na něj Skopeček

Skopeček a Juchelka v pořadu 360

360°, Jan Skopeček, Michaela Šebelová, Aleš Juchelka, Tomio Okamura, Václav Dolejší, Lukáš Valeš - 21.10. v 21:30

Kvůli mimořádným valorizacím, které vláda dělá, přišli senioři o 6 tisíc korun, na které měli nárok. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO). Tvrdě se do něj v reakci opřel místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS), který jeho slova označil za „hnus”, který straší důchodce.

„Není to důchodová reforma, ale pouze změna parametrů, která má jedinou oběť, a to je samotný senior. Kvůli mimořádným valorizacím, které vláda dělá, přišli senioři o 6 000 Kč, na které měli nárok,“ připomněl Juchelka ve vysílání CNN Prima NEWS Babišův plán na ekonomickou krizi a doplnil, že vláda seniory straší.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovský o Babišovi a StB. Co slíbil slovenské vládě? Obyčejný handl, reagoval Fiala

Na jeho slova ostře reagoval Skopeček. „To je odporné a bohapusté zneužívání tématu penzijní reformy ke strašení stávajících důchodců, kterých se reforma vůbec netýká. Je to hnus, jak to dokážete zneužít, opravdu hnus,“ rozčílil se Skopeček.

Doplnil, že jak v absolutní částce, tak poměrově vůči průměrné mzdě měli senioři za jejich vlády více, než měli za jakékoliv předchozí vlády, včetně vlády Andreje Babiše. „Absolutní částka při Fialově drahotě, to snad nemyslíte vážně?“ pustil se do něj během vyostřené debaty předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„Pracujete proti mladým rodinám s dětmi. Děláte opatření proti rodinám s dětmi,“ pokračoval a poukázal, že kvůli jejich reformě bude modelová žena narozená v roce se třemi dětmi čerpat o více než 600 tisíc méně a navíc ještě odvede o 100 tisíc více na důchod za ty roky, které bude pracovat navíc. „Okradete lidi o tři čtvrtě milionu,“ shrnul Okamura.

„Tato populistická strana politického spektra říká, že je jí jedno, jestli bude za deset nebo třicet let na důchody,“ reagoval Skopeček. Demografický trend podle něj říká, že se situace dostane do bodu, kdy namísto pěti až šesti ekonomicky aktivních lidí na jednoho seniora v roce 2020 jich za pár desítek let bude tři a půl. Zdůraznil vážnost situace, kdy snižující se počet ekonomicky aktivních lidí nebude schopen generovat dostatečné peníze.

„Tito pánové dobře vědí, jak ten demografický trend stojí a že se něco musí dělat. Proto, aby získali pár hlasů voličů navíc, jsou schopní strašit seniory,“ dodal Skopeček, čímž si vysloužil posměch Juchelky. „Já už fakt nemůžu. Pan Skopeček se z ekonoma stal prognostikem, možná prorokem, když ví, jak bude vypadat ekonomika,“ smál se Juchelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní sbory si polepší. Ve všech třídách se zvedne plat o 1 500 korun, uvedl Rakušan

Tagy: