Zdechovský o Babišovi a StB: Co slíbil slovenské vládě? Obyčejný handl, reagoval Fiala

Petr Fiala a Andrej Babiš

Babiš nebyl agent, tvrdí slovenské ministerstvo

Neuvěřitelná nehoráznost, reagoval na síti X europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na prohlášení slovenského ministerstva vnitra, že Andrej Babiš (ANO) s StB nespolupracoval. „Co Babiš Eštokovi slíbil?“ kritizoval šéfa resortu Matúše Šutaje Eštoka (Hlas-SD) a rýpnul si do šéfa ANO: „Jednou agent, vždycky agent.“ Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je rozhodnutí „politickou dohodou se spřátelenými politiky na Slovensku“ a „obyčejným handlem“. Babiše naopak brání poslanec Patrik Nacher (ANO), podle nějž začala „sezona zpochybňování institucí“.

Zdechovský zprávu, že slovenské vnitro uzavřelo smír s Babišem ohledně jeho kauzy o spolupráci s StB, ostře glosoval: „Neuvěřitelná nehoráznost! Jak se něco takového může stát v demokratickém státě, který má za sebou takovou bolestnou (komunistickou) minulost.“

ČTĚTE TAKÉ: SPD jsou extremisti, rýpl si Dvořák. Lžete, obul se do něj Radim Fiala

Současně se opřel i do šéfa slovenského resortu. „Co Babiš Eštokovi slíbil? Jednou agent, vždycky agent! Mohou to lakovat, jak chtějí, ale to je tak všechno. Hnus,“ uzavřel komentář na síti X.

Podle Fialy se lídr ANO „opět pokouší ohýbat fakta a odvolává se při tom na pelmel různých novinových článků“. „V jeho světě není zjevně podstatné, jaká je pravda, ale jak fakta co nejvíce zastřít a ohnout ve svůj prospěch,“ nešetřil Babiše.

Dohodnutý smír předseda vlády označil za důkaz tohoto tvrzení. Šéf ANO podle něj dohodu uzavřel „se spřátelenými politiky na Slovensku“. „Rozsudek nezávislého soudu nahradil obyčejný handl. Tohle je perspektiva, kterou Andrej Babiš fakticky nabízí naší zemi,“ uvedl premiér v příspěvku na síti X.

Babiše se naopak zastal poslanec Nacher, podle kterého začala „sezona zpochybňování rozhodnutí slovenských institucí“. Již předtím takto reagoval na komentář exministra financí Miroslava Kalouska, který celou věc sarkasticky glosoval.

„Teď už jen zbývá, aby Slovensko uznalo, že Vladimír Putin nikdy nebyl důstojníkem KGB a Václav Havel byl hlavním normalizátorem komunistického Československa,“ napsal Kalousek, na což mu Nacher odpověděl: „Doteď se rozhodnutí slovenských institucí nezpochybňovalo.“ Exministr následně odpověděl, že slovenské ministerstvo vnitra nepovažuje za nezávislou instituci.

Ke zprávě se vyjádřil na sítích i ministr zemědělství a nový šéf lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL). „Chce se mi napsat: ruka ruku myje… Ale fakta se dají tímto handlem zakrýt těžko,“ napsal v příspěvku.

Resort v pondělí informoval, že šéf ANO byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. S politikem tak ministerstvo uzavřelo smír. Sám Babiš se k rozhodnutí úřadu vyjádřil na sociálních sítích s tím, že je rád, že „pravda a spravedlnost nakonec zvítězila, i když to trvalo 12 let“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výborný jako Grolich? Stand-up komik s kšiltovkou ze mě nebude, říká nový šéf lidovců

Tagy: