Sestřelil desítky ruských letadel, teď padl v boji. Duch Kyjeva je mrtvý, tvrdí média

Snímek údajného Ducha Kyjeva uveřejněný Generálním štábem ukrajinských ozbrojených sil  (12. března 2022)

Válka na Ukrajině (29.4.2022 6:00)

Legendární stíhací pilot přezdívaný Duch Kyjeva, který minulý měsíc sestřelil více než 40 ruských letadel, zemřel. Informují o tom zahraniční média. Devětadvacetiletý major Stepan Tarabalka, otec jednoho dítěte, pilotoval letoun MiG-29, když ho 13. března sestřelily jednotky s přesilou.

Po sestřelení šesti ruských letounů v první den ruské invaze na Ukrajinu si Tarabalka rychle získal celosvětovou slávu, jak tvrdí ukrajinská vláda na Twitteru. „Lidé mu říkají Duch Kyjeva. A právem. Toto eso ukrajinského letectva dominuje nebi nad naším hlavním městem a stalo se noční můrou pro útočící ruská letadla,“ uvedla dříve tamní vláda.

Původně se předpokládalo, že pilot s přezdívkou Duch Kyjeva je jen mýtem, který má pomáhat zvedat morálku ukrajinských vojáků, zatímco v těch ruských má naopak vyvolávat strach.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ovšem později na svých facebookových stránkách zveřejnil snímek z letounu MiG-29, který pilotoval záhadný muž v helmě s kyslíkovou maskou. Mělo se jednat právě o Ducha Kyjeva. „Ahoj, ruský darebáku, letím pro tvou duši,“ stálo v popisku fotografie.

Podle informací deníku Daily Mail bylo Tarabalkovi posmrtně uděleno nejvyšší státní vyznamenání za statečnost v boji, Řád zlaté hvězdy a také titul Hrdina Ukrajiny.

Tarabalka se narodil ve vesnici Korolivka na západě Ukrajiny. Vystudoval univerzitu v Charkově. Zanechal po sobě manželku Olenii a osmiletého syna Yarika. O tom, že bude pilot, podle slov jeho matky Nathalie snil celý život. „Vždycky sledoval výsadkáře při jejich leteckých cvičeních. A běhal jejich směrem, aby zjistil, kde přistávají. Od útlého dětství snil vždycky o tom, že poletí výš, mezi mraky. Jakmile získal kvalifikaci, pravidelně přelétával nad naší vesnicí a nakláněl křídla své stíhačky směrem na podzrav,“ uvedla podle deníku Daily Mail matka zesnulého pilota.

Tagy:
válka Ukrajina úmrtí pilot Rusko duch Kyjeva ruská invaze na Ukrajinu