CNN: Rusové se poučili, v Donbasu postupují. Boje budou připomínat druhou světovou válku

Tank sil samozvané Doněcké lidové republiky (5. 4. 2022).

Válka na Ukrajině (29.4.2022 6:00)

Ruská armáda se poučila z debaklu u Kyjeva a na východě Ukrajiny proto uplatňuje jinou taktiku. Uvedli to zástupci NATO a amerických úřadů pro americkou CNN. Podle nich bojují Rusové v mnohých ohledech nadále těžkopádně, přesto se jim daří postupovat. Boje v Donbasu proto budou tvrdé a v mnoha ohledech budou připomínat druhou světovou válku.

Dlouhé kolony velké armády uvízlé na jednom místě a nevyužitá letecká převaha. To byly hlavní potíže, které zapříčinily ruský vojenský neúspěch ve středu a na severu Ukrajiny, po němž následovalo stažení ruských sil na východ napadené země.

Podle analytiků USA a NATO, kteří anonymně promluvili pro americkou CNN, existují důkazy, že se Rusové z některých svých chyb poučili a na Donbasu tak budou uplatňovat docela jinou strategii. Hlavně problém zásobování bude v oblasti pro Rusy jednodušší vyřešit, protože to mají mnohem blíže ke svým hranicím.

Vzestup Rusů?

Rusové podle CNN postupují nadále těžkopádně a nerovnoměrně, v Donbasu se jim ale daří zabírat několik kilometrů území každý den. Vedle kvalitnější logistiky Rusové údajně vylepšili také systém velení, kdy se některá velitelská centra měla vystavět na ruské straně poblíž hranic.

„Útoky jsou o něco lépe koordinované, ale provádějí je malé formace. Jednotky zhruba o velikosti roty (75 až 200 vojáků, pozn. red.) s podporou vrtulníků. Jde o nejnižší úroveň kooperace, v NATO by to byla samozřejmost,“ uvedl evropský zástupce NATO pro CNN.

Mýtus 9. května

Přesto podle expertů není dosud jasné, zda je Rusko kapacitně po ztrátách tolika mužů a těžké techniky schopné Ukrajince z východu donutit k ústupu. Řada armádních vozidel se bude muset opravit, Rusy mezitím tlačí čas, protože musejí svému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dodat nějaký triumf do 9. května, kdy v Rusku slaví Den vítězství.

„Myslím, že ten den bude Rusko něco deklarovat, ale poté se přesune k další fázi kampaně,“ řekl představitel NATO s tím, že konec války toho dne rozhodně nenastane.

Řež v Donbasu

O tom, zda se válka chýlí ke konci, může více napovědět výsledek bitvy o Donbas, kterou analytici předpovídají už několik týdnů. Zatímco teď v oblasti bojují spíše menší taktické skupiny, finální střet má být velmi vyčerpávající a střetnou se v něm dvě velké a silné armády. A přes všechny moderní technologie, které mají obě strany k dispozici, bude boj až překvapivě syrový.

„Myslím, že uvidíme návrat konvenčního válčení. Opravdu se vrátíme do stylu první a druhé světové války. Těžká technika a úplně jiný terén, mnohem více otevřený,“ sdělil vysoký představitel NATO pro CNN.

Jak obří střet dvou nepřátel dopadne, si teď žádný expert netroufá odhadovat. Ačkoli je ruská armáda oslabená, stále podle CNN disponuje významnou silou a Putin bude ochotný povolat další posily.

„Válka jen tak neskončí,“ uzavřel expert NATO.

Tagy: