Setkání se Zelenským a obrat ve vztazích s Ruskem? Orbán svým výrokem vzbudil pozornost

Maďarsko možná bude muset v budoucnu přehodnotit své výhodné vztahy s Ruskem kvůli změně geopolitické reality v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, naznačil ve čtvrtek maďarský premiér Viktor Orbán. Není jasné, zda Orbán, jehož spolupracovníci údajně podnikají technické přípravy setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, svými slovy signalizoval potenciální obrat v politice, napsala agentura Bloomberg

Na ekonomickém fóru v Budapešti premiér podle agentury upozornil, že je sice v zájmu Maďarska udržovat vazby na Rusko, zejména kvůli energetické závislosti, ale vztahy mezi Evropou a Ruskem nemusí být po ukončení války obnoveny. A to donutí Maďarsko, aby se tomu přizpůsobilo.

„Chápu potřebu obnovit rusko-evropské vztahy po válce, ale to není ani zdaleka reálné,“ řekl Orbán. „Proto musí maďarská zahraniční a hospodářská politika důkladně přemýšlet o tom, jaké vztahy můžeme navázat a udržovat s Ruskem v příštích 10 až 15 letech,“ dodal.

Orbán se kvůli udržování blízkých vztahů s Ruskem i po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu stal terčem ostré kritiky ze strany svých spojenců z Evropské unie a NATO. Maďarský premiér vystupuje proti sankcím Evropské unie proti Moskvě a také se staví proti dodávkám zbraní Ukrajině.

Informace o chystané schůzce se Zelenským se už dříve objevila v médiích, ale dosud nebyla oficiálně potvrzena. Bloomberg poznamenal, že nynější Orbánová slova znějí jako ozvěna premiérových výroků po loňském vítězství v parlamentních volbách. Ta se ale nepromítla do maďarské politiky.

Tagy: