Ševčík se vrací do vedení fakulty VŠE. Nová děkanka z něj chce udělat svého zástupce

Miroslav Ševčík se vrací do vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE).

Ševčík znovu ve vedení VŠE

Miroslav Ševčík se vrací do vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE). Tentokrát jako proděkan pro ekonomiku Národohospodářské fakulty. Informoval o tom server iRozhlas. Do funkce ho jmenovala nová děkanka Adéla Zubíková, která byla proděkankou pro studium v době, kdy fakultu ještě řídil Ševčík. Společně s ostatními navrženými členy vedení ho v pátek představí akademickému senátu. Ševčík by měl spravovat i rozpočet fakulty.

Zubíková je děkankou od začátku června. Za tu dobu si měla sestavit tým spolupracovníků, kteří jí mají pomoci fakultu personálně stabilizovat. Jedním takovým má být i Ševčík, kterého rektor VŠE Petr Dvořák loni v prosinci odvolal. Důvodem podle něj bylo poškozování dobrého jména školy.

ČTĚTE TAKÉ: Ministryně vříská, náčelník štábu ji nebere za sobě rovnou. Vztahy na obraně drhnou, říká Kolář

Teď se Ševčík do jejího vedení vrací. Nově by měl zastávat funkci proděkana pro ekonomiku, píše iRozhlas.cz. Jeho úkolem tak bude například spravování rozpočtu fakulty. Informaci serveru potvrdila i sama Zubíková: „Mohu potvrdit, že jsem členům akademického senátu spolu s dalšími navrhla na proděkana také doc. Ševčíka, konkrétně jako proděkana pro ekonomiku Národohospodářské fakulty VŠE. Výslovně podotýkám, že není navržen do funkce statutárního zástupce.“

Převratné personální změny tak na škole zřejmě nenastanou. Ševčík si se Zubíkovou vymění role – stávající děkanka totiž za Ševčíkova vedení vykonávala funkci proděkanky pro studium. Výběr proděkanů je navíc čistě na děkanovi. Zubíková sice musí svůj návrh představit akademickému senátu fakulty, ten se k němu však smí pouze vyjádřit.

Konec celé fakulty?

Situaci však ještě může zvrátit rektor. Ten totiž v minulém týdnu prohlásil, že pokud se Zubíkové nepodaří vybrat tým, který by přispěl k uklidnění situace, mohlo by to znamenat i konec celé fakulty. „Pokud by situace měla být taková, že se jí to nepodaří a bude to pro školu znamenat další problémy nebo zátěž, tak v té chvíli tomu nemohu přihlížet a nic nedělat. Není to problém jedné fakulty, ale už celé školy. Pokud to fakulta nezvládne, tak musím já a senát konat. Když se podíváte, jaké tam jsou možnosti, tak jich tam moc není,“ vysvětlil Dvořák pro iRozhlas.

Ten už se při jmenování nové děkanky nechal slyšet, že se rozchází s jejím pohledem na příčiny problémů Národohospodářské fakulty, píše iRozhlas.

Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty v prosinci 2023. Rektor mu vytýkal nevhodné vystupování na veřejnosti, které podle něj mělo dopad na dobré jméno fakulty. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory. S tím však bývalý děkan nesouhlasil. Dvořákovo rozhodnutí podle něj bylo nezákonné a mělo politickou motivaci.

Rektor již dříve žádost na odvolání Ševčíka zdůvodňoval jeho účastí na protivládní demonstraci minulý rok v březnu na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Jeho jméno ve vedení fakulty začalo po tomto incidentu vadit i sponzorům. Hned v dubnu oznámila Česká spořitelna, generální partner ekonomické fakulty, že pokud Ševčík zůstane ve vedení fakulty, ukončí se školou spolupráci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusko je největší bezpečnostní hrozba, řekl Pavel po jednání s Fialou a zástupci opozice

Tagy:
ekonomika Petr Dvořák iRozhlas Miroslav Ševčík Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické akademický senát