Rusko je největší bezpečnostní hrozba, řekl Pavel po jednání s Fialou a zástupci opozice

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci k bezpečnostní situaci státu 25.6.2024

Prezident Pavel se vyjádřil po jednání s premiérem a opozicí o bezpečnostní situaci státu

Zástupci opozičního hnutí ANO ani vlády nezpochybňují dlouhodobou prozápadní orientaci České republiky, ani ukotvení země v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Po úterním jednání s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS), šéfem ANO Andrejem Babišem a místopředsedou tohoto hnutí Karlem Havlíčkem to novinářům řekl prezident Petr Pavel. Potvrdil, že panuje shoda i v tom, že největší současnou hrozbou pro Česko i Evropu je Rusko se svou agresivní politikou.

Pavel zdůraznil, že vedle všestranné podpory Ukrajiny je nutné vést paralelně úsilí o mírové řešení konfliktu. Podle ANO by právě v tomto ohledu měla být Česká republika aktivnější. Prezident podotkl, že v principu existuje shoda v tom, že podpora obrany Ukrajiny i úsilí o mírová jednání jsou dvěma stranami téže mince.

ČTĚTE DÁLE: Soud v Haagu vydal zatykač na ruského exministra obrany Šojgua a velitele armády Gerasimova

„Několikrát jsem zdůraznil, že není možné v řešení války na Ukrajině postupovat pouze jedním směrem, například pouze vojenskou pomocí bez politických a diplomatických jednání. To nerozporuje nikdo. Hnutí ANO je toho názoru, že úsilí o mírové jednání nepokračuje tak rychle, jak by si představovali,“ sdělil prezident.

Babiš po setkání řekl, že členské státy NATO, případně Čína a další velmoci musí přinutit Rusko a Ukrajinu, aby usedly k jednomu stolu a jednaly o ukončení války. „Členské státy NATO musí podle našeho názoru udělat maximum pro to, aby válka skončila, aby si znepřátelené strany sedly bez podmínek ke stolu, aby přestali umírat lidi,“ uvedl Babiš. Souhlasí s Pavlem, že důležitou roli při zprostředkování může sehrát Čína, která má na Rusko značný vliv.

Pavel stejně jako loni svolal jednání v témže formátu před summitem NATO, který se uskuteční v červenci tentokrát ve Washingtonu. Politici se během úterní schůzky shodli na tom, že Česko bude zastávat pozici, která směřuje k posílení obrany všech zemí aliance.

Ještě před úterní schůzkou s Pavlem a lídry ANO Fiala na síti X oznámil, že na Ukrajinu před časem dorazila první zásilka dělostřelecké munice, kterou se podařilo nakoupit v mimounijních zemích díky české iniciativě. Podrobnosti s odvoláním na bezpečnostní důvody neuvedl. ANO považuje postup Fialova kabinetu za netransparentní a za nemorální považuje vysoké marže zbrojařských firem.

Fiala s Pavlem probírali i česko-slovenské vztahy

Koncem května Fiala řekl, že na iniciativu dosud přispělo 15 zemí EU a Severoatlantické aliance (NATO) přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun). Memoranda s Českem podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) podepsalo k druhé polovině června 18 zemí, naposledy Island. Ukrajina by měla podle vyjádření vládních politiků dostat do konce roku asi půl milionu kusů munice, další zásilky mají dorazit v červenci. Opozice vládu kritizuje za to, že není jasné, kolik na iniciativu přispěje Česká republika, a zpochybňuje i kvalitu munice.

Pavel v úterý novinářům také řekl, že iniciativa je součástí celkového úsilí v podpoře Ukrajiny v jejím právu na sebeobranu, neboť napadená země nemá takové zdroje jako Rusko. Ocenil, že se podařilo první část dodávky doručit a že již existuje alespoň rámcový plán dodávek po zbytek roku. Očekává, že iniciativa bude jedním z bodů jednání na summitu NATO.

Zelenskyj má podporu Česka i Argentiny, stejně tak Izrael v boji proti teroru, prohlásil argentinský prezident Javier Milei během návštěvy Prahy:

Před společným jednáním s ANO se na pravidelné konzultaci sešel Pavel s Fialou. Kromě zahraničněpolitických témat probrali výsledky nedávných voleb do Evropského parlamentu či výběr kandidáta na českého eurokomisaře. Mluvili také o vztazích se Slovenskem a o středeční návštěvě nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Praze. Pavel by chtěl co nejdřív navázat na úroveň vztahů s předchozí hlavou státu Zuzanou Čaputovou.

Podle Fialy nicméně není obnovení mezivládních konzultací na pořadu dne. I kvůli zdravotnímu stavu premiéra Roberta Fica, který se zotavuje po atentátu, by byly takové úvahy předčasné, míní předseda české vlády. Babiš doufá, že Pellegriniho návštěva pomůže zlepšit vztahy mezi sousedními zeměmi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu, sdělil Fiala k nákupu ze zemí mimo EU

Tagy: