Sex i po válce. Ukrajinská iniciativa pomáhá vojákům s návratem k intimnímu životu

I vojáci s traumaty nebo fyzickým postižením se mohou vrátit k plnohodnotnému sexuálnímu životu. Takové je poselství ukrajinské iniciativy ReSex, která cílí na veterány, kteří si prošli válkou. Charitativní organizace pomáhá i přeživším bitvy o Mariupol.

Ve válce přišli o končetinu. O oko. Nesou si životem obrovské životní trauma. Přes to všechno se mohou ukrajinští vojáci po zkušenostech z fronty vrátit podle charitativní organizace ReSex k normálnímu sexuálnímu životu.

Jednou ze zakladatelek projektu je Ivona Kostynaová, která se o své iniciativě rozpovídala pro londýnskou BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo, kde se potkává armáda Ukrajiny, Ruska i Západu. Z Černého moře je sud s prachem

Původně sama pochybovala o tom, jestli je její nápad, který dostala už v roce 2018, vhodný. „Lidé umírají a ty myslíš na sex,“ popisovala Kostynaová první reakce lidí na internetu. Později prý ale pochopila, jak moc prospěšná je iniciativa pro ty, kterých se přímo týká.

Milování po válce

Spoluzakladatelka projektu ReSex se dříve mylně domnívala, že se sexem mají po válce problém všichni vojáci. To ale podle ní není pravda.

„Máte sex v nemocnici, sex doma, sex před zákrokem a sex po něm. To je spousta dobrého sexu. Tak jsme si jen řekli: ,Wow, super, jak tady můžeme být nápomocní?‘“ řekla Kostynaová. Někteří ale mají problémy se sexuální výkonností, kterou přímo ovlivňují válečná traumata.

Její iniciativa se zaměřuje na vojáky i vojačky. Zvláštní pozornost pak věnuje mladším ročníkům, protože někteří veteráni si mohou prožít první sexuální zkušenost až pro zranění ve válce. „Snažíme se obsáhnout všechno,“ uvedla Kostynaová, jejíž charita natiskla tisíce výukových materiálů a distribuuje je do léčebných center a do postižených rodin.

ReSex má také vlastní reklamu, která je ke zhlédnutí na webových stránkách charity.

S iniciativou pomáhá i ukrajinský veterán Hlib Stryžko, který vyvázl z bitvy o Mariupol a dostal se domů v rámci výměny zajatců. On i další veteráni si práce Kostynaové velmi cení.

„Po návratu ze zajetí a následně z nemocnice jsem měl přítelkyni a pak další, když jsem dělal projektový dotazník. A i teď mám partnerku,“ říká. „Možná jsem jednu vynechal, každá další mi pomáhá v návratu sebedůvěry. Jsem za to velmi vděčný,“ řekl Stryžko pro BBC.

Tagy: