Místo, kde se potkává armáda Ukrajiny, Ruska i Západu. Z Černého moře je sud s prachem

Válka na Ukrajině se v posledních týdnech přesouvá i do oblasti Černého moře. Rusko vycouvalo z obilné dohody, zahájilo blokádu a oblast zaminovává. Obě strany si vzájemně útočí na přístavy. Do toho všeho létají nad Černým mořem stroje NATO a oblastí kličkují lodě, popisuje deník The New York Times.

V létě 2022 vyjednala OSN s velkým přispěním Turecka obilnou dohodou, na jejímž základě Rusko přistoupilo k vytvoření bezpečného koridoru ze tří ukrajinských přístavů. Z nich mohly vyplouvat lodě s obilím a dalšími komoditami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Britové varují před nebezpečnými plány Ruska v Černém moři. USA nastínily důsledky

Dohoda se následně za velkých rétorických potyček průběžně prodlužovala. Rusko ji ale nakonec 16. července pozastavilo a obratem zahájilo novou blokádu. Od té doby je z Černého moře sud s prachem. Oblast je podle analýzy listu The New York Times centrem zájmu nejen Ukrajiny a Ruska, ale i Západu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinská armáda zřejmě bojuje za Dněprem

Což může být problém. NATO sice podporuje Kyjev, ale nechce se do války zapojit přímo. USA rovněž zakázaly Ukrajině využívat americké zbraně pro útoky na ruském území.

Při tom všem ale nad Černým moře, kde Rusko provádí blokády a ostřeluje z lodí ukrajinská města, létají západní stíhačky.

Letouny NATO v oblasti sbírají zpravodajské informace a s největší pravděpodobností i pomáhají Ukrajině s naváděním útoků. V prostoru také létají ruské letouny, což v březnu vyústilo v incident, kdy se ruská stíhačka srazila s americkým dronem.

„Občas přehlížené Černé moře, jehož vody omývají břehy Ukrajiny, Ruska i třech států NATO, se stává stále nebezpečnějším kotlem vojenského a geopolitického napětí,“ uvedl deník The New York Times.

„Černé moře je sice stranou frontových bojů, ale přesto staví Rusko a státy NATO do takové blízkosti, která není platná v ostatních dějištích války, jakými jsou například Kyjev nebo Bachmut. Což zvyšuje riziko konfrontace,“ dodává analýza listu.

Drony nad mořem i pod mořem

Moskva od chvíle, kdy odstoupila od obilné dohody, zintenzívnila útoky na ukrajinské přístavy. Mimo jiné se útočilo na přístav Izmajil na Dunaji, který se nachází přímo u rumunských hranic.

Ukrajina obratem útočí na ruské lodě a minulý týden zřejmě podnikla sabotáž v ruském přístavu Novorossijsk. Roli v tom měly hrát podvodní drony, na jejichž produkci se nyní Kyjev soustředí. Černým mořem mezitím kličkují ukrajinské lodě, které hledají nové trasy, jimiž by unikly sílící ruské blokádě.

Válečné lodě plující pod jinou než ruskou nebo ukrajinskou vlajkou mají do Černého moře vstup zakázaný. Průlivy spojující Černé moře s Marmarským a Egejským totiž spravuje Turecko.

Ankara rovněž zakázala válečným lodím Moskvy a Kyjeva opustit prostor Černého moře, respektive proplout jejími průlivy. Černé moře se tak mění na další frontu rok a půl trvající války.

Tagy: