Sexbomba i módní ikona, po které se jmenují nejdražší kabelky. Kdo byla Jane Birkinová?

Britka Jane Birkinová byla ženou mnoha tváří – herečka, zpěvačka, ale i módní ikona, která pobláznila celý svět. Právě po ní se jmenují nejdražší kabelky na planetě. Birkinová se v minulosti stala rovněž sexsymbolem, a to i díky nazpívání eroticky laděného duetu s francouzským bouřlivákem Sergem Gainsbourgem.

Francouzská společnost Hermès vyrábí kabelky, o kterých sní nejedna žena po celém světě. Zákazníci na jednotlivé kusy často čekají i celé měsíce. Levnější varianty vyjdou na několik stovek tisíc korun, dražší modely jdou do milionů. Premiová řada kabelek nese jméno po módní ikoně minulého století – Birkin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela interpretka celosvětově známého hitu, který pro sexuální náboj v Evropě zakazovali

První „birkinku“ nechal vyrobit herečce předseda značky Hermès, protože si před ním zoufala, že nemá kabelku, která by jí úplně vyhovovala. Tak vznikla první z řady elitních ručně vyráběných kožených tašek. Jejich vlastnictví znamená prestiž.

Móda ale nebyla jediné odvětví, kde Britka, která dlouhou dobu pobývala ve Francii, bodovala. Jane Birkinová se narodila v roce 1946 v Londýně. Otec byl voják, matka herečka a bratr režisér. Do uměleckých kruhů ji to tak odmalička táhlo.

Začalo to kariérou herečky. Při natáčení snímku Slogan se seznámila se Sergem Gainsbourgem, který dal její umělecké dráze nový směr. Gainsbourg byl Francouz, herec a režisér, ale také bouřlivák a muž, který pro skandály nechodil daleko. Možná proto Birkinové učaroval.

Nakonec s ním žila 13 let. Mezi nejznámější dílo z doby jejich společného života patří eroticky laděný duet Je t'aime, moi non plus (Miluji tě, já tebe už ne). Celosvětově známý hit byl v některých zemích svého času dokonce zakázaný.

Zpívala do posledního dechu

Po nazpívání písně se z Birkinové stal sexsymbol. Úspěšně pokračovala i její kariéra herečky. Objevila se v adaptacích románů Agathy Christie – ve Smrti na Nilu a Zlu pod sluncem. Za svou kariéru se objevila v desítkách nejrůznějších snímků. Napsal o tom web časopisu Far Out Magazine.

Nepolevila ani v kariéře zpěvačky, celkem nahrála 16 studiových alb a k tomu několik dalších živých desek.

I po konci vztahu s Gainsbourgem pobývala kulturní ikona ve Francii. Birkinová zemřela v Paříži 16. července. Ještě v roce 2022 chtěla koncertovat, vyřadilo ji ale zraněné rameno. Důvod její smrti v současnosti není známý.

Tagy: