Zemřela interpretka celosvětově známého hitu, který pro sexuální náboj v Evropě zakazovali

Ve věku 76 let zemřela britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkinová, která se proslavila zejména na francouzské kulturní scéně mimo jiné i svými sexuálně otevřenými skladbami, které vydala spolu se svým manželem Sergem Gainsbourgem. Byla nalezena bez známek života ve svém bytě v Paříži, informoval deník Le Parisien.

Podle informací deníku Le Parisien ji v neděli nalezl pečovatel v jejím pařížském domě. Zpěvačka již dříve oznámila, že ze zdravotních důvodů musí zrušit očekávanou koncertní šňůru.

ČTĚTE TAKÉ: Jane Birkin inspirovala k výrobě kabelky, kterou si oblíbil svět

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřel herec ze seriálu Přátelé. Objevil se i v dalších sitcomech, zprávu potvrdil syn

Jane Birkinová má na svém kontě padesátku filmů a dvě desítky alb včetně živých nahrávek. Femme fatale a sexsymbol 70. let vešla do povědomí také soužitím s velkou osobností francouzské kultury – šansoniérem a bouřlivákem Sergem Gainsbourgem.

Kariéru zahájila v roce 1966 jako jedna z modelek ve slavném snímku Zvětšenina režiséra Michelangela Antonioniho. O dva roky později Birkinová přesídlila do Francie, kde se při natáčení filmu Slogan seznámila se svým pozdějším manželem, zpěvákem, skladatelem, textařem a hercem Gainsbourgem. V roce 1969 dvojice vydala svůj nejslavnější a kvůli otevřenému sexuálnímu podtextu i velmi kontroverzně přijatý hit Je t’aime, moi non plus.

Dcerou slavného páru je herečka a rovněž zpěvačka Charlotte Gainsbourgová, známá například z filmů dánského režiséra Larse Von Triera.

V roce 1984 byla po Birkinové pojmenována kabelka francouzské společnosti Hermès, takzvaná Birkin bag, která se prodává v několika různých provedeních. Velmi žádaný módní doplněk stojí tisíce dolarů a zájemkyně o „birkinku“ na ni v pořadníku čekají i roky.

Tagy: