Jak dítěti oznámit, že nedostane vytoužený dárek? „Cenzura“ je třeba, vysvětlil psycholog

Jak dítěti vysvětlit, že pod stromečkem nenajde vytoužený drahý dárek?

Vánoce sice nastanou za měsíc a půl, už nyní však lidé napříč republikou nakupují první dárky. Do nepříjemné situace se mohou dostat ti rodiče, kteří si finančně nemohou dovolit splnit svým dětem některá přání. Podle Václava Mertina, dětského psychologa, děti nepříznivou finanční situaci pochopí jen obtížně. Přesto poradil, jak by rodiče mohli postupovat, aby zmírnili zklamání z chybějícího dárku pod stromečkem.

Splnit dětem všechna přání, o něž si Ježíškovi napíšou, není podle Mertina reálné. „Mnohdy si napíšou o věci, které jsou zcela nerealistické a nereálné. Určitě tak uděláme určitou cenzuru, ale nemělo by to dopadnout tak, že z deseti až patnácti nápadů zůstane jen jeden. To by mi bylo skoro líto. Jsem přesvědčen, že děti mají dostávat nikoliv veliké dárky, ale mělo by jich být co nejvíce,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Řezání, pálení i sebevraždy: České děti se topí v pandemii deprese. V čem selhávají rodiče?

Jak upřesnil, děti se většinou dívají na počty a mnohdy i na objem ve smyslu hmotnosti. „Na to bychom neměli zapomínat. Pokud jsou v rodině navíc dvě a více dětí, tak pečlivě hlídají, aby jejich sourozenec neměl dárků více. Dnes je z čeho vybírat, pokud máte peníze. Musíme myslet na to, aby u Vánoc nebyl pláč, protože se neobjevilo to, po čem dítě nejvíce toužilo – což bychom jako rodiče měli vědět,“ pokračoval.

Směřujte k cíli

Některé rodiny jsou však v situaci, kdy peníze na drahé vytoužené dárky chybí. Podle Mertina ratolesti takovou skutečnost jen obtížně pochopí.

„Dnes i hračka nebo skládačka může vystoupat na cenu ve výši několika tisíců. V takovém případě je potřeba to dítěti říci ve smyslu, že tento dárek třeba nebude nyní, ale když sám přidá nějaké korunky z kapesného, tak ho může dostat před prázdninami nebo na narozeniny. Směřování k cíli, což je pro dítě lákavé, je z výchovného hlediska ideální,“ dodal s tím, že když dárek nepřinese Ježíšek, tak se musí s určitým zklamáním počítat: „Ale dá se to přežít.“

Tagy: