Sezóna zahrádkaření se blíží. Vyplatí se českým zákazníkům vyrazit do polských marketů?

Vyplatí se zahrádkářům nakupovat v českých, nebo polských hobbymarketech a zahradnictví?

Srovnání cen v hobbymarketech v Česku a Polsku

Teplé počasí posledních dnů připomíná spíše blížící se jarní měsíce. Mnoho zahrádkářů proto brzy vyrazí na nákup sazenic či zahradnických substrátů do hobbymarketů nebo zahradnictví, a to nejen u nás. Vyplatí se zákazníkům zajet do obchodů za hranice s Polskem, nebo je lepší zůstat v domácí kotlině?

Podle českých zákazníků je nákup za polskými hranicemi levnější. „Řezané květiny, trvalky nebo skalničky vyjdou levněji než u nás,“ uvedl jeden z nakupujících. Jiní však namítají, že za zboží u sousedů dají skoro stejně jako doma.

ČTĚTE TAKÉ: Laciné koblihy v Polsku lákají Čechy. Jsou tam i desetkrát levnější, nestojí ani dvě koruny

Polští obchodníci tvrdí, že k nim zavítá mnoho zákazníků z Česka. „Okolo 90 procent tvoří Češi. Začíná jarní sezóna, takže kupují hlavně sazeničky, semínka, zeminu, primulky nebo výsadbu květin,“ přiblížila Maryna Sharavská, vedoucí v zahradnictví.

„Češi říkají, že u nás nakoupí levněji, v průměru o pět až deset korun Když berou více zboží, jde už o hodně peněz,“ doplnila.

V Polsku lze výrazně ušetřit například při nákupu semínek, které jsou až o 60 procent levnější než v českých hobbymarketech. Podstatně levněji než u nás vyjdou u severních sousedů také bylinky a sazeničky, třeba žluté cibule. V Česku naopak zaplatíte méně za substráty nebo také primulky.

Za sazeničky oblíbených macešek dáte v tuzemských obchodech stejně jako v Polsku, jedna vyjde na 15 korun.

Mnoho zákazníků směřuje do Polska i proto, že v příhraničí žijí a jsou na cesty za levnějším zbožím či potravinami zvyklí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát si vyšší spotřební daní u cigaret zřejmě příliš nepolepší. Kuřáci se zařídili po svém a vyrážejí do Polska

Tagy: