Barbie míří do českých kin. Nikol Moravcová posoudila nejen vhodnost snímku pro děti

Do kin přichází jeden z nejočekávanějších snímků tohoto roku – Barbie. Protože je film o oblíbené dětské hračce, mnohé napadá otázka, zda je vhodné vzít na promítání také své ratolesti. Zahraniční média uvádí, že pro maličké děti může být složitější filmu porozumět. Podobný názor má i moderátorka Nikol Moravcová, která je sama maminkou čtyřleté holčičky. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedla, že film pro malé děti rozhodně není.

Fanoušci ikonické panenky a fenoménu Barbie se konečně dočkali. Po dlouhém čekání se snímek objeví na filmových plátnech. Před oficiálním uvedením, které je v Česku plánované na 21. července, zůstává ale jedna otázka nezodpovězená. Lidé se ptají, jestli je snímek vhodný pro děti, protože Barbie je jednou z nejoblíbenějších hraček ratolestí po celém světě.

ČTĚTE TAKÉ: Gabriel Jiráčková k filmu Barbie. Ryan Gosling se podle ní do role Kena nehodí

Barbie má rating PG-13, je tedy ideální od třinácti let a výš. Pro mladší děti je vhodné film sledovat za doprovodu dospělého. Web Common Sense Media, americká neziskovka hodnotící filmy a doporučení vhodného věku pro sledování, doporučuje snímek dětem starším 11 let. „Chytrá, barevná komedie s propracovanými náměty a scénářem,“ popisuje film portál. Pro teenagery je tedy návštěva kin za účelem zhlédnutí Barbie naprosto v pořádku, mladší ročníky si ale takový zážitek neodnesou.

S tvůrci filmu souhlasí Nikol Moravcová, která se zúčastnila úterní předpremiéry a mohla tak snímek vidět s předstihem. Jako maminka by návštěvu kina ostatním rodičům s malými dětmi nedoporučovala. „Za ty čtyři roky, co jsem matkou, jsem se naučila jednu věc. Doporučený věk u filmů i pohádek má nějaký význam. O to víc respektuji, že tvůrci filmu Barbie hranici nastavili až na 13+, protože to za mě opravdu není pro malé děti. Vizuálně možná, ale z velké většiny je film velmi satirický a v druhé půlce poukazuje trochu předimenzovanou formou na nedokonalý svět nás dospělých. To může být pro některé děti, zejména v malém věku, trochu matoucí,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Co od filmu očekávat

Celovečerák režisérky Grety Gerwig se zabývá několika tématy, jež mohou být pro menší děti náročné k pochopení, píše magazín People. Film se dotýká i hledání identity, feminismu, vztahů a sebedůvěry.

Ve filmu jsou scény, kterým porozumí zejména dospělí, sledování si ale užijí i děti, přestože zcela neporozumí jejich významu. Zaznívá tam také jedno vypípnuté sprosté slovo, starší dětí ale stejně pochopí, o jaké jde. Sex ve světě Barbie neexistuje, o pohlavních orgánech se tam ale hovoří, ne však vulgárně.

„Žít v Zemi Barbie znamená být dokonalou bytostí na dokonalém místě. Pokud tedy nemáte úplnou existenciální krizi. Nebo jste Ken,“ popisují česká kina stručně příběh. Hlavní postava, kterou ztvárňuje Margot Robbie, se vydává z dokonalého Barbielandu do skutečného světa, což se mnohým může zdát jako klišé. Ti, co už měli možnost film vidět, ale tvrdí, že byla Barbie úplně jiná, než si mysleli, a tak možná všichni filmoví diváci budou nakonec překvapení, co si pro ně režisérka Gerwig nachystala. „Film byl zajímavý, jiný, než jsem očekávala,“ okomentovala předpremiéru živá česká panenka Gabriel Jiráčková.

Celosvětově propagovaný film studia Warner Bros. Pictures představuje herečku Margot Robbie jako pravou panenku od Mattela. Barbie se dostane na filmová plátna jakožto hrané zpracování vůbec poprvé. O hračce, která vznikla v roce 1959, se vytvořily už spousty kreslených filmů. Do role ikonické panenky byla ale konečně po dlouhých 64 letech obsazena skutečná osoba. K ní patří neodmyslitelně i Ken, toho ve filmu hraje Ryan Gosling. Po jejich boku zazáří mimo jiné Will Ferrell, Michael Cera, America Ferrera, Issa Rae nebo zpěvačka Dua Lipa.

K TÉMATU: Fenomén Barbie určuje trendy ve světě

Tagy:
film kino Eva Perkausová děti Barbie Margot Robbie Lolo Ta Bella (Gabriel Jiráčková) Margot Robbieová Nikol Moravcová