Bavič Luděk Nekuda zemřel předčasně. Nešťastnou smrt si přivolal ve vlastním domě

Hvězda osmdesátých let, známý televizní bavič Luděk Nekuda se dožil pouhých 45 let. Jeho život vyhasl před pětatřiceti lety za velmi dramatických okolností. Co se v osudný den stalo?

Pouhý jeden den před tragickou událostí s Luďkem Nekudou hovořil jeho blízký přítel a kolega, hudebník Karel Peterka. Společně tehdy napsali scénář zábavního televizního pořadu, v němž oba účinkovali. Do připravovaného dalšího dílu však nemilosrdně zasáhla cenzura, což Nekuda velmi těžce nesl.

„Luděk byl strašně nešťastnej. Šéfredaktor pořadu mu házel klacky pod nohy. Nejsmutnější na tom všem bylo, že ten člověk byl jeho kamarád, kterého Luděk do televize dostal. Předtím mu ještě dohodil práci konferenciéra u skupiny Plavci. Místo toho, aby ten člověk stál za ním, tak mu naopak škodil,“ popsal redakci CNN Prima NEWS Peterka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Někdo se tam zabije, tušil Nekuda

Tentýž den, kdy se Nekuda dozvěděl, že bude muset celý scénář napsat znovu, se navíc pohádal a umělecky rozešel s hercem Jiřím Císlerem, s nímž spolupracoval na různých komických scénách. „Luděk nevěděl, co dál a chtěl pomoci. Tak jsme se domluvili, že ke mně další den přijde a něco vymyslíme,“ prozradil Karel Peterka.

K tomu už ale nedošlo. Osudný večer odešel Nekuda zapít žal k sousedovi, který bydlel o patro výš. Když se v noci vracel domů, zakopl, zřítil se ze schodů a upadl do bezvědomí. Následky byly fatální. V kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde po pěti dnech zemřel. Příčinou bylo krvácení do mozku. „Ten jeden schod v baráku, kde Luděk upadl... Když jsme spolu mluvili naposledy, říkal, že než to někdo opraví, dřív se na něm někdo zabije,“ poznamenal Peterka.

Nekuda byl rodák z Ostravy a vystudoval pedagogickou fakultu. Za katedrou jako profesor vydržel pouhý rok, pak už přesedlal na profesionální dráhu umělce, kam ho to táhlo celý život. Byl znamenitým trumpetistou, pohotovým moderátorem, textařem, bavičem i zpěvákem. V roce 1966 se oženil s životní láskou Hanou, s níž se seznámil už na studiích. O rok později se jim narodil syn Ondřej.

Tagy: