Brejchová se rozvedla kvůli Hanzlíkovi. Brodský považoval nevěru s kolegou za zradu

Vlastimil Brodský v životě na lásku štěstí příliš neměl. Mezi jeho partnerky nejčastěji patřívaly krásné herecké kolegyně. Ani s jednou mu to ale nevyšlo. Jaké bylo soukromí legendárního herce, od jehož narození 15. prosince uplynulo 103 let?

Životem Vlastimila Brodského prošla spousta krásných žen. Často mezi nimi bývaly i herecké kolegyně. Několikrát se ale v lásce i spálil. Poprvé se zamiloval do o jedenáct let mladší herečky Jiřiny Jiráskové, s níž se seznámil v divadle. Bylo to mezi nimi tak vážné, že se po pár měsících rozhodli vzít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdravotní stav herečky Jany Brejchové odtajněn. Co se s ní stalo a jak je na tom nyní?

Jak se ale blížil termín obřadu, herce začaly přepadat jisté pochybnosti a svatbu nakonec pouhý týden před jejím konáním zrušil. Jako důvod uvedl, že mu zemřela babička a on by se styděl, pokud by v takovém smutku měl prožít tak velké štěstí. Jirásková mu nevěřila a až do své smrti byla přesvědčena o tom, že si to celé vymyslel, jen aby si ji nemusel brát.

Na co Brodský sbalil Janu Brejchovou?

První manželkou Vlastimila Brodského byla o dva roky mladší tanečnice a baletka Božena Křepelková, která už jedno nevydařené manželství za sebou měla. S ní měl Bróďa syna Marka, který po rodičích podělil umělecké nadání. Věnuje se výtvarnému umění, hudbě a příležitostně i herectví. Jejich manželství však skončilo rozvodem, neboť se herec zakoukal do krásné, o dvacet let mladší herečky Jany Brejchové.

Seznámili se díky režisérovi Oldřichu Lipskému, který je chtěl společně obsadit do chystaného filmu. „A Bróďa neztrácel čas. Pozval mě do divadla na Válku s mloky, na nejlepší představení, o kterém věděl, že je v něm výborný. Jakmile jsem ho uviděla na scéně, byla jsem na lopatkách. Já se tehdy snad ani nezamilovala tolik do chlapa jako do herce. V Mlocích tančil, zpíval, hrál. Všechno geniálně. Samozřejmě účinkoval i v jiných hrách, tam mne ovšem rafinovaně nepozval – zřejmě v nich nebyl tak dobrý. Ale na mločí kreaci mě dostal,“ popsala Jana Brejchová v knize, kterou o ni napsala jejich dcera Tereza.

Nevěra během natáčení filmu Noc na Karlštejně

Přestože ji Brodský požádal o ruku, svatbě se dlouho bránila. Ke sňatku svolila až po dlouhém přemlouvání v roce 1964. Brali se v pátek třináctého. „A samozřejmě jsem toho později litovala, stejně jako v předchozích manželstvích. Prožili jsme spolu ale moc hezký čas,“ uvedla Brejchová. Čtyři roky po svatbě se jim narodila dcera Tereza, která úspěšně pokračuje ve šlépějích svých rodičů a stala se z ní uznávaná herečka.

Brejchová se s Brodským rozvedla po osmnácti letech manželství. Důvodem byl o osm let mladší herec Jaromír Hanzlík, do kterého se zamilovala během natáčení filmového muzikálu Noc na Karlštejně. V něm mimochodem s manželem představovali královský pár. Bróďa to považoval za velkou zradu. Nejen od své ženy, ale i od Hanzlíka, se kterým sdílel společně divadelní šatnu a bral ho jako svého přítele. Zpočátku doufal, že jejich románek vyšumí a Jana se k němu zase vrátí, to se ovšem nestalo.

Brejchovou národ nenáviděl, Brodského litoval

Když Jana Brejchová podala žádost o rozvod, Brodský byl zaskočen, za žádnou cenu se rozvádět nechtěl. „Chtěl tichou dohodu, že spolu zůstaneme, a každý si budeme žít svůj život. Abychom pro veřejnost zůstali formálně manželé. Bylo to moje největší zklamání, myslela jsem, že má svou noblesu, ale tahle pokrytecká hra mě zasáhla. Odmítla jsem na ni přistoupit. A on mi tenkrát řekl: ,Lidi tě odsoudí. Uvidíš, že na to doplatíš.‘ Dnes po letech chápu, jak to cítil. Že si nepřál radikální změnu, byl nejspíš unavený a nechtěl měnit rytmus svého života,“ přiblížila v knize Brejchová.

Na jeho slova skutečně došlo. Národ ji kvůli tomu začal nenávidět. Dostávala anonymní dopisy, dokonce jí volali ze svazu žen, že tohle zasloužilá herečka nedělá, aby opouštěla národního umělce. „Jednou mi máma řekla, ať s ní jdu nakoupit do potravin, a já hrozně nechtěla. Prodavačky se na ni dívaly jako na vražedkyni a málem na ni plivaly. U toho jsem fakt nechtěla být. Rozvod rodičů byl pro mě takovou třináctou komnatou. Tohle téma u nás bylo tabu. Ani táta, ani máma o tom moc nechtěli mluvit. Až zpětně jsem si o tom udělala obrázek,“ prozradila dcera slavného hereckého páru Tereza Brodská pro CNN Prima NEWS.

S Brodským se nudila, Hanzlík byl akční

Jak herečka vzpomínala ve své knize, vztah s Brodským se pro ni postupem let stal nudným stereotypem. Zato s Hanzlíkem se nenudila ani minutu. Byl to podle ní akční muž, nadšeně cestoval a organizoval výlety nejen po Čechách, ale po celé Evropě.

„Bavilo mě to. Jaromír ustavičně něco vymýšlel. Neměli jsme už chalupu, tak jsme koupili babety a jezdili na výlety. Pořád se něco dělo a já si to užívala. Vždyť do té doby jsem prakticky od mládí pořád jen pracovala. Nechodila jsem ani do tanečních. A pro Jaromíra nebylo nic problém. Jedeme do lesa, pod stan, budeme se živit sběrem a lovem, jindy nakoupil pruty, že budeme rybařit, prostě bylo to s ním zábavné. Nebyl rozhazovačný, ale uměl si užívat a byl velkorysý,“ zmiňovala herečka. S Hanzlíkem ji láska vydržela 12 let.

Brodský pak do konce života prožil několik známostí, se žádnou další ženou už se k oltáři ale nevydal. Svůj život ukončil dobrovolně, když se v dubnu roku 2002 zastřelil na své chalupě. Bylo mu 81 let.

Herečka Tereza Brodská napsala o své matce, herečce Janě Brejchové knihu. Co o ní všechno prozradila?

Tagy: