Královská rodina musí šetřit. Britům vadí obrovské výdaje i kauza „šikanózní“ Meghan

Britská královská rodina se bude muset uskromnit.

Britská královská rodina si musí utáhnout opasek

Britská královská rodina si musí utáhnout opasek. Její výdaje se loni zvýšily o pětinu, rozpočet však není bezedný. Britští monarchové proto už loni sáhli do vlastních úspor. A s přicházející krizí nejspíš budou nuceni některé aktivity omezit. Informovala o tom agentura AP.

Britská královská rodina utratila za loňský rok 102 milionů liber, tedy téměř tři miliardy korun. Největší výdaje jdou na opravu chátrajícího Buckinghamského paláce a na cestovní výlohy. Vždyť například jen jedna královnina cesta vlakem do skotského Edinburghu, kde právě pobývá na návštěvě, přijde na víc než milion korun.

Výdaje za zámořské reprezentační cesty Charlese a Williama se počítají na desítky milionů. A pompézní oslavy 70. výročí od nástupu Alžběty II. na trůn vyšly v přepočtu na 800 milionů korun. To vše se chudnoucím Britům začíná zajídat. Sympatie nevzbuzuje ani zazděná aféra týkající se někdejší stížnosti zaměstnanců na chování Harryho manželky Meghan. Tu obviňovali z ponižování a šikany.

„Co přesně znamená šikanování? Je to zneužití moci k záměrnému poškození druhé osoby – ať už fyzickému či emocionálnímu. A takové jednání vévodkyně jednoznačně popřela,“ uvedla Jenny Afiaová, právní zástupkyně Meghan Markleová.

K čemu přesně královská vyšetřovací komise dospěla, se veřejnost nedozví. Závěry jsou tajné a oficiální zdroje pouze oznámily, že byla vydána nová doporučení ohledně personální politiky v paláci.

Tagy: