Část celebrit cupuje úsporný balíček. Nehoráznost, říká o zdražení piva Skamene

Mezi českými celebritami najdeme spoustu pivařů – milovníků zlatavého moku, kteří se nyní pozastavují nad tím, s čím ve svém úsporném balíčku přišla vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Zatímco u tichého vína chce kabinet ponechat daň nulovou, u čepovaného piva hodlá zvýšit sazbu DPH ze současných 10 na 21 procent, což s sebou přinese výrazné zdražení. Prezentované rozdíly mezi zdaněním obou druhů alkoholu jsou dle celebrit oslovených redakci CNN Prima NEWS nespravedlivé.

„Protože jsem pivař, tak mě samozřejmě zdražení točeného piva zasáhne. Všeobecně je to za mě špatně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS například frontman skupiny Alkehol Ota Hereš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Jaké daně porostou a co Čechům všechno podraží?

Rozhořčení neskrýval ani rocker Vilém Čok. „Češi jsou národ pivařů, nikoli vinařů. V konzumaci piva na osobu (včetně kojenců) jsme často první na světě. Z toho je jasné, že vláda chce podojit pivní průmysl, a to časem povede ke kolapsu tohoto podnikání. Jde o peníze, jako vždy. I když je výroba vína rizikovější, pije se v nemalém množství, takže vláda by měla zohlednit procentuální poměr DPH pivo versus DPH víno,“ prohlásil Vilém Čok.

Že je pivo jiný alkohol než víno? Směšné, říká Hutka

V podobném duchu hovořil i herec Roman Skamene: „Co bychom mohli čekat od této asociální vlády. S čímkoliv přijdou, nad tím zůstává rozum stát. Na pivo už zkrátka nebude a spoustu hospod to položí. Normální likvidace. Je to nehoráznost. Nechci se o tom bavit, protože bych se akorát zase nasr...“

Kriticky hodnotí úsporný balíček také písničkář Jaroslav Hutka, který přitom ve volbách do Poslanecké sněmovny volil Piráty. Angažoval se pro ně i v kampani, když vystupoval na jejich mítincích. „Já jsem se v rozsahu a zdůvodňování tohoto úsporného balíčku poněkud ztratil. Části rozumím. Ale šíře přílišného zdůvodňování na mě působí spíše podezřele, jako by se stále nejednalo o něco definitivního. Zdá se to být jen další část pomatené diskuse, která je vedena už několik měsíců. Samozřejmě logika toho, že pivo je jakýsi jiný alkohol než víno, je směšná. Dobré je, že jsme se připojili k několika kulturním zemím, kde je nulová daň na knihy. Ale jako celek to pro mě plave v mlze,“ prohlásil Jaroslav Hutka.

Otrávený ze současného politického dění je rovněž herec Jiří Krampol. „Já už to raději snad ani nebudu komentovat. Svým způsobem jsem rád, že už jsem starej, protože to, co se děje, nemá obdoby. Mladým lidem vůbec nezávidím,“ konstatoval Krampol.

Daň z přidané hodnoty u čepovaného piva, která se má podle vládního návrhu zvednout od ledna ze současných 10 na 21 procent, bude podle pivovarů a restauratérů další ranou pro gastronomii, zejména pro hospody na vesnicích a v menších městech. Z ekonomického hlediska to povede k poklesu výkonu oboru a ve výsledku i nižšímu výběru daní.

Ministr financí Zbyněk Stanjura vedle toho uvedl, že u zvýšení DPH na točené pivo z deseti na 21 procent se jednání nevyhýbá, ale nepředpokládá, že by nastala nějaká změna.

Tagy:
alkohol víno pivo celebrita Piráti DPH vláda Jiří Krampol Jaroslav Hutka vláda Petra Fialy Roman Skamene Vilém Čok Alkehol konsolidační balíček Ota Hereš