Památná role Leontýnky, kariéra v Německu, pak předčasná smrt. Vávrovou dohnala krutá nemoc

Herečka Dana Vávrová se stala hvězdou už ve svých jedenácti letech, když v pohádce Ať žijí duchové ztvárnila postavu Leontýnky. Osud k ní byl ale velmi krutý. Zemřela ve věku teprve 41 let. O život ji připravila zákeřná rakovina. 9. srpna by jí bylo šestapadesát let.

Danu Vávrovou pro film objevil režisér Oldřich Lipský. Sympatická dívenka ho oslnila svoji bezprostřední a neobyčejným talentem. Když se navíc na kamerových zkouškách k filmu Ať žijí duchové platonicky zamilovala do o tři roky staršího Jiřího Procházky, který měl ztvárnit Dlouhého Jendu, přesně tak, jak bylo ve scénáři, bylo o jejím angažování definitivně rozhodnuto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svatba, dítě, pak krutá rána. Jaroslav Drbohlav z Tří oříšků pro Popelku umíral mladý a slepý

„Danuška byla moc pěkná holka, ale na mě tehdy moc mladá. Bylo jí jedenáct a já už koukal po holkách, kterým rostla prsa. Trochu na mě byla kvůli tomu naštvaná,“ prozradil redaktorovi CNN Prima NEWS Jiří Procházka.

Po natáčení, které z obou udělalo herecké hvězdy, se už nikdy neviděli. „Dodnes mě mrzí, že už jsme se osobně nesetkali. Určitě bychom si spolu měli co říct. Ale věděli jsme o sobě a občas si napsali,“ dodal představitel Dlouhého Jendy.

Provdala se za německého umělce

Vávrová se ve svých devatenácti letech provdala za německého režiséra Josepha Vilsmaiera, který byl o 28 let starší, a odstěhovala se za ním do Mnichova. V manželství se jim narodily tři dcery: Theresa, Josefina a Janina. Kromě herectví se Dana začala věnovat také režii a i v cizí zemi si získala respekt a uznání. Její slibně rozjetou kariéru však zastavila vážná nemoc – rakovina děložního hrdla. Statečně s ní bojovala jeden rok. Zemřela 5. února roku 2009, ve věku 41 let.

Na svou o čtyři roky starší sestru nedávno v rozhovoru pro ONA DNES zavzpomínala bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková, manželka herce Karla Heřmánka. „Když lékaři zjistili, že je nemocná, jezdila jsem za ní častěji. Čím jsem od toho dál, tím více si uvědomuju, jak strašně byla silná. Je obdivuhodné, jak bojovala, a nejsem si jistá, že bych něco takového já dokázala, že bych našla v sobě takovou sílu,“ popsala Heřmánková.

Rakovinou onemocněla poté, co přestala kouřit

Vávrová se do poslední chvíle nevzdávala a věřila v uzdravení. „Podstupovala všechna příkoří a trápení, nechtěla odejít. V závěru už to bylo skutečně hrozné, přesto bojovala, zkoušela všechno. I alternativní léčbu a také jeden zcela nový lék, který má u některých forem nemoci dobré výsledky. Dana byla v životě vždycky houževnatá. Bohužel její nemoc byla stejně taková,“ svěřila se Hana Heřmánková pro ONA DNES.

Vávrová měla pro onemocnění rakovinou vlastní vysvětlení. „Komentovala to svérázným způsobem. Říkala, že všechno začalo v době, kdy konečně přestala kouřit. Tehdy se prý její tělo vzbouřilo,“ uvedla Heřmánková.

O Danu se do poslední chvíle obětavě staraly všechny její tři dcery. „Jsou to moc hodné holky. Terezka na rok přerušila studium práv v Anglii, aby se jí mohla věnovat. Ke konci už byla Dana doma, a Terezka se dokonce naučila dávat ji injekce. Na vysoké škole byla nejlepší ve svém ročníku. Potom všem se rozhodla, že práv nechá a půjde studovat medicínu,“ dodala Heřmánková.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Nemocný Bruce Willis potěšil fanoušky. Herec se po dlouhé době ukázal na veřejnosti

Tagy: