Dejdar, Troška, Slováček i Vágner volili dříve Zemana. Prozradili, komu ve volbách fandí nyní

Mezi českými umělci najdeme spoustu těch, kteří v předchozích prezidentských volbách na Pražský hrad veřejně podpořili Miloše Zemana. Tito voliči většinou preferují ve druhém kole současné prezidentské volby šéfa ANO Andreje Babiše. Mají to celebrity stejně?

Martin Dejdar v předchozích prezidentských volbách podpořil Miloše Zemana, za což od mnohých kolegů sklidil nemilosrdnou kritiku. Nyní dá hlas generálu Petru Pavlovi. „Má zkušenosti, respekt, prestiž, úctu ve světě. Věřím mu. A je to Čech,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Další podporovatel současné hlavy státu, hudební skladatel Karel Vágner, bude volit svého souseda z Průhonic, tedy Andreje Babiše. „Pro mě je Andrej Babiš člověk, kterého znám přes třicet let, chodíme spolu léta hrát do stejného tenisového klubu, tak proč bych volil někoho jiného,“ svěřil se časopisu Rytmus života.

Troška má jasno, jiní volit nepůjdou

Stejně bude hlasovat i režisér Zdeněk Troška, který v obou předchozích prezidentských volbách volil Miloše Zemana. „Jako v prvním kole i teď půjdu volit a opět Andreje Babiše. Stačí rovnítko. Jak se nám žilo před rokem a jak dnes. Všechno, co se dřív udělalo pro lidi, se teď zrušilo a zničilo. Proč? A pak... Jaké pořád miliardy na zbrojení? Stačí jen vypnout elektřinu a je po válce. Nepůjde nic,“ zdůvodnil svou volbu pro stejné periodikum jako Vágner.

Dlouholetý přítel a obdivovatel Miloše Zemana, textař, hudebník, malíř, spisovatel a bývalý politik František Ringo Čech k volbám tentokrát nepůjde. „Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman, to byli političtí odborníci, angažovali se od samého počátku, prošli revolucí, byli prostě dobří. Nikdo Čechům ale nebyl dobrej, i když Miloše Zemana volila polovina národa. Ti, co kandidují na prezidenta teď, to jsou všechno rychlokvašky. Petr Pithart to řekl krásně, nemůžete volit někoho, kdo se rozhodne, že bude prezident, někde v kuchyni,“ uvedl pro CNN Prima NEWS umělec.

Dusno u Slováčků

Další sympatizanti Miloše Zemana, herci Ivan Vyskočil a Jan Kuželka, podpoří Andreje Babiše. „Babiše budu volit z jednoho prostého důvodu. Nemusím ho mít rád, ale na rozdíl od svého protikandidáta rozumí hospodářství a ekonomice. V situaci, v jaké jsme, s tím může něco udělat. Generál Petr Pavel může být výborný ministr obrany, to bezesporu, ale nerozumí ekonomice,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Jan Kuželka.

„Andrej Babiš není vládní kandidát. Když jsem četl, kdo sponzoroval Petra Pavla, tak mám obavy, že v případě, kdy zavelí Washington, tak zasalutuje, srazí paty a už jsme na ukrajinsko-ruských hranicích,“ doplnil ho Ivan Vyskočil.

Zajímavá situace panuje v rodině Felixe Slováčka. Zatímco hudebník veřejně podporoval Miloše Zemana a nyní se k volbě nechtěl vyjádřit, jeho dcera Anička má jasno. Je velkou fanynkou a obdivovatelkou generála Pavla. „Myslím si, že by měl v čele státu stát slušný a pokorný člověk, který umí jednat v krizových situacích. Za jeho práci pro demokracii si ho váží spousta lidí po celém světě, a hlavně si on sám váží lidských životů. Navíc, když se s ním člověk dá do řeči, prokecal by s ním i jeho ženou Evou nejradši celý večer,“ prohlásila pro deník Blesk Anička Slováčková.

Tagy: