Vzorný prezident, Okamura s charismatem. Lingvista Oliva hodnotil jazyk českých politiků

Lingvista Karel Oliva byl hostem pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

7 pádů Honzy Dědka (18) - upoutávka

Musím pochválit pana premiéra Petra Fialu (ODS) a pana prezidenta Petra Pavla. Ti by měli jedničku s malým zamhouřením oka, protože často říkají „abysme“ misto „abychom“. Přesně tak zhodnotil lingvista Karel Oliva v pořadu 7 pádů Honzy Dědka češtinu politiků. Pochvaly se dostalo také předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), bývalému ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nebo přesedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi.

„Musím pochválit, a mluvím jen o formální stránce jazyka, nehodnotím obsahy, pana premiéra a současného pana prezidenta. Ti jsou skoro vzorní. Ti by měli jedničku s malým zamhouřením oka, protože často říkají ‚abysme‘ místo ‚abychom‘. Ale myslím si, že až přijde příští reforma češtiny, měli bychom zavést ‚abysme‘ nebo ‚aby jsme‘,“ uvedl Oliva.

Ocenil i další politiky. „Jedna mínus by ještě mohl mít, a zdůrazňuji, že mluvím jen o formě, Tomio Okamura. Ten má navíc dar jistého charisma, kterým umí strhnout své publikum,“ pokračoval odborník. Dobře podle něj mluví také Pekarová Adamová nebo Kalousek. „Pak už to začíná klesat a klesat, až to končí u těch Slováků,“ zhodnotil Oliva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzobohatý podává žalobu na Kuchařovou. Až příliš na můj žaludek, důkazy vedou k Taťáně, tvrdí

V pořadu 7 pádů Honzy Dědka mimo jiné připomněl, jakými slovy čeština obohatila světové jazyky. „Čeština obohacovala cizí jazyky už od středověku. Jsou tam nějaká slova z husitských válek, pak z českého kuchařského umění, ale to jsou doby dávno minulé, kdy jsme nejvíce vynikali ve válčení a vaření. A teď v 21. století vynikáme v něčem jiném a celý svět s úžasem hledí, jak jsme v tom dobří,“ uvedl Oliva.

O slovech s pozitivním významem se ale podle něj hovořit nedá. „A tak jsme obohatili světové jazyky o význam slova tunel a tunelovat, který je nám Čechům vlastní,“ shrnul lingvista.

Celý rozhovor sledujte v 7 pádech Honzy Dědka v úterý ve 21:35 na Primě.

Tagy: