Druhé Vánoce bez Mekyho. Žbirková prozradila, jak obvykle slavili svátky a co má v plánu letos

Jak se slavily Vánoce a Nový rok v rodině zpěváka Miroslava Žbirky? Vdova Kateřina, s níž měl zesnulý slovenský zpěvák dvě děti, dceru Lindu a syna Davida, pro CNN Prima NEWS přiblížila, jak u nich obvykle vánoční svátky probíhaly a jak je prožije letos.

Miroslav Žbirka zemřel před dvěma lety v listopadu, krátce po svých 69. narozeninách. Tehdy vdova Kateřina s dětmi Vánoce vůbec neslavila. Bolest v srdci byla příliš veliká. Letos už plán na Śtědrý den má. „Z Londýna přijede David s přítelkyní a půjdeme i s Lindou a mojí maminkou na večeři k Pohlreichovi. Mám domluvenu o svátcích spoustu setkání s přáteli. Na Silvestra ještě nevím, co budu dělat. Vidím to na improvizaci s kamarády,“ prozradila Kateřina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechci sedět v koutku a brečet. Finančně se držím, říká vdova po Miroslavu Žbirkovi

Cukroví péct nemusela

Na Vánoce s Mekym prý nemůže zapomenout. „Vždy jsme je trávili i s dětmi u mých rodičů a moje maminka, skvělá kuchařka, vařila. Měli jsme klasické české Vánoce, které se moc neliší od těch slovenských. Meky si vždy dělal legraci, že vyžaduje dárky jak na Štědrý večer, tak i druhý den ráno, což je zase britská tradice,“ přiblížila vdova po slavném zpěvákovi.

Péct cukroví podle svých slov obvykle nemusela. „Meky to po mně nevyžadoval. Pekla jsem snad jen, když byly děti malé a chtěly pomáhat, tak jsem to dělala pro jejich radost. My vždycky dostávali cukroví od mojí mámy a také fanoušků, kteří ho zásobovali,“ uvedla Kateřina Žbirková. O vánočních svátcích měli v televizi i svou oblíbenou pohádku. „Christmas Carol neboli Vánoční koleda, film z roku 1984 podle Charlese Dickense,“ zavzpomínala vdova pro CNN Prima NEWS.

Dárky si údajně dávali spíše skromnějšího rázu. „Nejčastěji to byly knihy nebo nějaké oblečení. Když chtěl, uměl překvapit, ale dárky většinou řešil na poslední chvíli, stejně jako já. Myslím, že jsme to nějak přehnaně neřešili a věděli jsme, že nejvíc je být spolu doma s rodinou,“ prohlásila Kateřina.

Silvestra trávili na horách

Po vánočních svátcích obvykle odjížděli na Štrbské pleso do slovenských Tater. „Naše děti se tam naučily lyžovat, rádi jsme tam jezdili. Meky tam na Silvestra většinou hrál, takže to bylo i takové polopracovní,“ prozradila Žbirková, která na počet svého zesnulého manžela nedávno vydala knihu pod názvem Katherine.

Tak Meky pojmenoval i svůj velký hit, který jako vyznání lásky napsal přímo pro ni. Psaní knihy byl jeden ze způsobů, jak se vyrovnat se smrtí svého muže. „Je to velmi osobní výpověď, prošla jsem například fotky z rodinných dovolených, které jsme nikdy neprezentovali a nechala je oskenovat. Soukromí jsme si vždycky chránili, ale v případě této knihy jsem udělala výjimku. Byla jsem překvapená, co všechno jsem si jako holka schovávala v začátcích našeho vztahu. Nejen dopisy od Mekyho, ale třeba i kartičky z hotelu, kde jsme spolu bydleli nebo letenky do Bratislavy,“ nastínila Kateřina, co všechno se v knize objeví.

Když Kateřina začala chodit se slavným zpěvákem Miro Žbirkou, doma to tajila:

Tagy: