Nechci sedět v koutku a brečet, říká Žbirková. Finančně se držím, dodává vdova po Mekym

Od smrti legendárního hudebníka Miroslava Žbirky v listopadu uplynou dva roky. V říjnu by mu bylo jednasedmdesát let. Jak se s jeho odchodem vyrovnala vdova Kateřina, která po jeho boku v lásce a harmonii prožila třiatřicet let a měla s ním dvě děti, syna Davida a dceru Lindu? Co jí posloužilo jako nejlepší terapie proti bolesti?

Kateřina Žbirková byla se svým slavným manželem poslední roky prakticky nepřetržitě. Vzhledem k tomu, že mu dělala i manažerku, jezdila s ním i na každé jeho vystoupení. Byli na sebe citově fixovaní, jejich manželství bylo po celou dobu harmonické. Nelze se divit, že smrt její životní lásky dosud nepřebolela. „Nejvíc mi chybí jeho humor, který dokázal rozjasnit každou krizovou situaci. A samozřejmě životní opora a láska. Učím se být samostatná, i když to v mém věku zní divně,“ prozradila pro CNN Prima NEWS.

Se synem Davidem plní manželovo přání

Díky ní a jejich synovi Davidovi žije Žbirkův hudební odkaz dál. Ke každé skladbě z alba Posledné veci, které slovenský hitmaker rozpracoval a nazpíval ještě před svou smrtí, ale vydání už se nedožil, chystají natočit videoklip. Mekyho v pořadí patnácté album produkoval syn David. Vedle toho 21. října, tedy v den, kdy by zpěvákovi bylo jednasedmdesát let, chystají v Lucerna Music Baru v Praze koncert nazvaný Meky navěky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpěvák Stanislav Procházka, dívčí idol osmdesátých let zemřel předčasně. Před smrtí byl psychicky na dně

„To, že tomu věnuju čas, mě nemrzí, protože práce pomáhá a sedět v koutku a brečet nechci. Finančně se držím. Co Mekyho odkaz vydělá, zase vracím do dalších aktivit. Musím se smát a někdy mě to i mrzí, když někdo někde napíše, že na tom vydělávám. Posouvám Mekyho odkaz a skladby v čase a vím, že to poslední, co by si přál, je, aby na něj a jeho písně lidé zapomněli,“ přiblížila Kateřina.

Co jí po smrti manžela posloužilo jako nejlepší terapie?

Navenek to působí, jako by jí manžel dal přesné instrukce, co má dělat, až jednou nebude. „Meky byl velmi činorodý člověk a měl ještě spoustu plánů. Některé si sepsal, jak bylo jeho zvykem, do iPadu, který já teď otvírám a snažím se alespoň něco z toho zrealizovat. Doufám, že by byl pyšný, a vím, že mi věřil i po pracovní stránce. Takže se nebojím, že by mi moje kroky neschválil,“ uvedla vdova, která k manželově výročí chystá vydat knihu.

Přiznává, že jí to posloužilo jako terapie a určité vyrovnání se s faktem, že s ní Meky už není. „Bude to velmi osobní výpověď, prošla jsem například fotky z rodinných dovolených, které jsme nikdy neprezentovali, a nechala je oskenovat. Soukromí jsme si vždycky chránili, ale v případě této knihy jsem udělala výjimku. Byla jsem překvapená, co všechno jsem si jako holka schovávala v začátcích našeho vztahu. Nejen dopisy od Mekyho, ale třeba i kartičky z hotelu, kde jsme spolu bydleli, nebo letenky do Bratislavy,“ nastínila Kateřina, co všechno se v knize objeví.

Stala se manažerkou Lenny

V hudební branži Kateřina Žbirková působí i nadále. Nyní se stará o management zpěvačce a skladatelce Lenny, která je držitelkou několika ocenění Anděl. „Lenny zaujala svým hlasem i talentem Mekyho už dávno. Byla naším hostem na koncertě v Londýně spolu s maminkou Lenkou v době, kdy tam studovala. Navíc Lenka Filipová byla Mekyho kamarádka. Takže když mě Lenny oslovila ke spolupráci, přišlo mi to, že je to zase tak trochu v rodině. Lenny je dobrý člověk a je to nejen zpěvačka, ale i autorka a skladatelka, podobně jako Meky. Chtěla bych jí pomoct a doufám, že nám to bude klapat, přestože si ji asi nevezmu za ženu,“ uzavřela s úsměvem.

Miroslav Žbirka se svou manželkou Kateřinou v pořadu 7 pádů Honzy Dědka:

Tagy: