Balzerová plánovala emigrovat do Švédska. Recept na šťastné manželství? Vybouřit se

Nestárnoucí herečce Elišce Balzerové, která v těchto dnech slaví 74. narozeniny, by věk hádal asi jen málokdo. Vypadá to, že ani nestárne, stále z ní vyzařuje vnitřní pohoda, neskutečná energie, elán a dobrá nálada. S manželem Janem, filmovým producentem, příští rok oslaví zlatou svatbu. Přiznává, že šťastné manželství má díky tomu, že se v mládí dostatečně vybouřila.

Ač se to nezdá, Eliška Balzerová v době mládí bývala pořádná dračice. Bouřlivá léta prožívala především jako studentka JAMU, kde se v ročníku sešla například s Karlem Heřmánkem, Jiřím Bartoškou, Bolkem Polívkou nebo Janou Švandovou. Nebyl večírek, aby z něj neodcházela s klukem, na kterého si ukázala. Souběžně udržovala klidně i dva vztahy najednou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku umíral slepý a mladý. Bylo mu 38 let

Bezstarostná jízda vydržela do momentu, kdy tehdejší Československo začala okupovat sovětská vojska. Jedinou naději viděla v tom, že se vdá se do ciziny a uteče před totalitním režimem. A málem se jí to podařilo, když začala chodit s jedním Švédem. Její blízká kamarádka a spolužačka Jana Švandová pro změnu se Švýcarem.

„Poznaly jsme se s těmi kluky někde ve společnosti a říkaly si, že je to jediná možnost pro holku vdát se ven a uniknout tomu, v čem jsme žily. Vždyť to tady nebylo jednoduché. Říkaly jsme si, co budeme dělat, a jediný únik jsme viděly v tom, že bychom se mohly vdát a žít někde venku. Žádná jsme to ale nedokázala,“ prozradila Eliška Balzerová v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

S dětmi žije pod jednou střechou

Životní lásku našla ve svých pětadvaceti letech. Zamilovala se do filmového producenta Jana Balzera, za něhož se provdala a žije s ním šťastně dodnes. Příští rok v manželství oslaví padesát let, tedy zlatou svatbu. Mají spolu dvě děti, syna Jana, který je farmaceut, a dceru Adélu, jež je divadelní dramaturgyní. Díky nim se stala už čtyřnásobnou babičkou.

Na svoji rodinu je nesmírně pyšná. Všechny své lásky má nablízku, neboť žijí pod jednou střechou. Dcera obývá první patro, ona s manželem druhé a syn si v domě zbudoval půdní vestavbu. „Slavíme společně všechna jubilea, Vánoce, svátky... Scházíme se u nás. Jak děti rostou, říkali jsme si s manželem, že už musíme koupit větší stůl,“ poznamenala s úsměvem.

Tagy: