Burcuju tvoje srdce. Vdova po Michalikovi emotivně popsala, jak bojovala o jeho život

V kostele u Salvátora v centru Prahy ve čtvrtek proběh pohřeb místopředsedy hnutí STAN a také starosty Dolních Břežan Věslava Michalika.

Rodina, přátelé i spolupracovníci se ve čtvrtek v pražském kostele U Salvátora naposledy rozloučili se zesnulým Věslavem Michalikem. Náhlé úmrtí dlouholetého starosty Dolních Břežan zasáhlo nejen jeho blízké, ale také širokou veřejnost. Během smutečního obřadu promluvili například předseda STAN Vít Rakušan nebo středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Silné emoce mezi přítomnými vyvolal dopis vdovy Hany. Ta mimo jiné popsala i poslední společné chvíle se svým manželem.

„Stále poslouchám, kdy vrzne klika a ty řekneš, jako každý všední večer: ‚Haňo, jsi tu?‘ Sama sobě jsem si nedokázala přiznat pravdu,“ zněl podle deníku Blesk začátek dojemného dopisu. Psaní, které Hana Michaliková napsala na rozloučenou pro svého zesnulého manžela, přečetl farář v kostele.

„Už to nikdy neřekneš. Už mě nikdy ráno neobejmeš a neprohodíš ‚tak já běžím‘. Svůj maraton jsi doběhl. Dokončil jsi ho tam, kde jsem pro nás postavila zašívárnu před tlakem světa. V naší boudě na Vlčí hoře,“ vzkázala Hana manželovi. Michalik zemřel před necelými dvěma týdny. Zanechal po sobě manželku, děti a vnoučata.

„Bylo to v neděli 12. června. Pracovali jsme, nosili dřevo a ty jsi hlásil vítězství nad vosím hnízdem v sauně. Byl jsi unavený, ale ještě jsi sekerou rozbíjel prkennou ohrádku. ‚Je mi nějak divně na plících‘, řekl jsi. A najednou s tebou začala třást strašlivá síla. Přestal jsi dýchat,“ popsala Michaliková poslední okamžiky života svého manžela.

„Volám záchranku, burcuju tvoje srdce. Ještě třikrát vydechneš, prosím, zůstaň a stlačuju zuřivě tvoje srdce. Defibrilátor, adrenalin, kyslík. Běžím do domu, naproti sanitce a zpátky do kopce. Bohužel, říkají smutné tváře záchranářů,“ uvedla Michaliková. „Sedám si k tobě na zem, přikrývám tě dečkou. Zůstáváme spolu na podlaze sami. Říkám ti všechno, co jsem ti už v životě naštěstí řekla. Přeji ti, aby se ti z tohoto světa dobře odcházelo. Prosím tě, ať už budeš kdekoliv, abys tam na mě čekal. Moje ruce zůstanou na tvém srdci napořád,“ vzkázala manželovi.

Byl hrdý na své děti

Dopis manželky vyvolal v kostele mezi truchlícími vlnu emocí. Slzám se podle informací deníku Blesk neubránila většina přítomných, včetně středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN), která měla se zesnulým blízký vztah. „Přišli jsme o úžasného kolegu, úžasného manžela, tátu. Byl hrdý na své děti. A přicházíme především o pocit, že na všechny problémy se najde řešení, které je založeno na číslech, statistikách a analýzách,“ řekla Pecková, která se s Michalikem viděla před osudným víkendem. „Sešli jsme se na krátké poradě a řešili spolu, jak dovezeme pomoc do Kyjevské oblasti. Zažertovali jsme a řekli si, že se uvidíme v pondělí,“ dodala dojatě.

Michalik zemřel ve věku 59 let. Podle rodiny bylo příčinou úmrtí srdeční selhání. Starostou Dolních Břežan byl nepřetržitě od roku 2004. Místopředsedou STAN se stal loni. V roce 2012 byl zvolen středočeským zastupitelem a v letech 2016 až 2017 působil jako krajský radní pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova. V listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky pro finance, dotace a inovace.

Kdo by mohl Michalika nahradit, zatím není jasné. Středočeští zastupitelé na nejbližším jednání v pondělí nového člena rady pravděpodobně ještě volit nebudou. Dolní Břežany by do zářijových voleb měli řídit jen místostarostové.

Tagy: