„Nesvéprávný podnikatel“ a známý Gazdíka, Polčáka i gangstera Krejčíře. Kdo je Redl?

Michal Redl figuruje mezi obviněnými v souvislosti s kauzou Dozimetr.

Jak je to s Redlovou nesvéprávností?

Společně s bývalým pražským radním a členem hnutí STAN Petrem Hlubučkem měl být hlavou organizované zločinecké skupiny, kterou v souvislosti s kauzou Dozimetr obvinila policie. Kontroverzní zlínský podnikatel Michal Redl se díky posudku o duševní chorobě již jednou trestu vyhnul. Podaří se to někdejšímu spolupracovníkovi nechvalně známého Radovana Krejčíře i tentokrát? U Redla je často zmiňován i fakt, že se kromě Hlubučka vídal i s dalšími politiky z hnutí STAN – Petrem Gazdíkem či Stanislavem Polčákem.

Michal Redl je jedním z 13 obviněných v takzvané kauze Dozimetr týkající se korupce v pražském dopravním podniku a účasti na organizované zločinecké skupině. Okresní soud Plzeň-město ale již 13. května tohoto roku rozhodl o prodloužení omezení Redlovy svéprávnosti na pět let, a to na základě „výslechu znalkyně a posuzovaného“.

Obviněný podnikatel prý „není schopen nakládat s penězi a majetkem“. Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Nevidí proto důvod, aby se vyhýbal trestnímu stíhání. Podobně Redla vždy vnímal i bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý.

Ten ho zná díky Radovanu Krejčířovi už od roku 2002. „Představil jsem se mu (Redlovi, pozn. red.) jako pracovník BIS. Postupem času si ke mně získal důvěru, bavili jsme se velmi otevřeně. Zajímala mě kauza Technology Leasing. Tehdy byl Redl pravou rukou Krejčíře a vykonavatelem konkrétní trestné činnosti,“ zmínil Tichý.

Redl se podle vyšetřovatelů spolu s Krejčířem před dvaceti lety podílel na tunelování České spořitelny i na půlmiliardovém daňovém úniku v takzvané kauze M5. V obou případech byl obviněn. Měl i vypovídat jako svědek. Soudu se ale nakonec vyhnul právě kvůli údajné duševní chorobě.

„Když jsme se bavili, byl to naprosto normální rozumně uvažující člověk, který chápal, co se událo. Bál se Krejčíře. Pamatuji na jeho slova z prvního výslechu, kde říkal, že se cítí naprosto zdráv, bez jakýchkoliv duševních problémů a že se nikdy nikde neléčil,“ řekl Tichý. „Celá skupina pachatelů byla odsouzena. Kromě Redla, který měl papíry na hlavu. Jednalo se skutečně o účelovou akci,“ dodal.

Jak daleko mohlo tehdy dojít ovlivňování lékařských posudků, Tichý popsal na případu Radovana Krejčíře: „Krejčíř ještě z vazby psal motáky, v nichž zmiňoval i částky. Doktor – milion korun, neschopnost vazby – čtyři miliony korun, znalecký posudek – x milionů korun.“

Po kauze spojené s Radovanem Krejčířem se Redlovo jméno objevovalo v médiích spíše výjimečně. V posledních letech se začaly objevovat zprávy, že kontroverzní podnikatel má blízko k některým členům Starostů, které měl poznat již před lety ve Zlínském kraji.

Europoslanec Stanislav Polčák odeslal v roce 2017 Redlovi e-mail se žádostí o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu. Toto zjištění tehdy stálo Polčáka kandidaturu do předsednictva Starostů. Přesto na místopředsedu hnutí úspěšně kandidoval o čtyři roky později.

Bývalý policejní detektiv Tichý podle svých slov tehdy nemohl tuto skutečnost „vystát“ a vyrazil varovat Petra Gazdíka (STAN) přímo do Poslanecké sněmovny. „Říkal jsem mu, zda se nezbláznili. Jestli ví, kdo je Redl. Pan Gazdík odvětil, že prý ne. Tak jsem mu to jako trouba vysvětloval. On mi na to říkal, že on nic, že všechno pan Polčák. Ale že udělají (Starostové, pozn. red.) opatření, aby se dalšímu kontaktu s Redlem zabránilo,“ řekl Tichý ve vysílání CNN Prima NEWS.

Gazdík se však detektivovi nesvěřil s tím, že se sám s Redlem setkal již v roce 2016. Podle policejních spisů následovaly i další schůzky. Gazdík si měl s kontroverzním podnikatelem dokonce opakovaně volat prostřednictvím šifrovaného telefonu.

Současná kauza související s pražským dopravním podnikem přivedla Gazdíka kvůli jeho známosti s Redlem k rozhodnutí rezignovat na post ministra školství k 30. červnu. Nutno zmínit, že Gazdík ani Polčák v kauze nefigurují mezi obviněnými. Tichý je však přesvědčen, že oba politici museli moc dobře vědět, co je Michal Redl zač.

Tagy: