Zemřel Věslav Michalik, místopředsedovi hnutí STAN bylo 59 let. Nemám slov, smutní Rakušan

Zemřel místopředseda hnutí STAN a starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik. Bylo mu 59 let. Informaci webu MotejlekSkocdopole.com potvrdil pro CNN Prima NEWS předseda hnutí Vít Rakušan.

Michalikovu smrt pro CNN Prima NEWS potvrdil předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Momentálně nemám slov. Odešel můj přítel,“ sdělil Rakušan. O úmrtí politika jako první informoval web MotejlekSkocdopole.com.

Věslav Michalik byl hostem pořadu CNN Prima NEWS Jak volí vaše peněženka (22. 9. 2021):

Michalik působil od roku 2012 jako zastupitel Středočeského kraje a především jako dlouholetý starosta Dolních Břežan. Původně se měl ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě Spolu a Pirátů se STAN. Nechtěl ale zatěžovat nový kabinet tím, že by se řešilo jeho podnikání a situace by byla v médiích přirovnávána k dění kolem bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Někdejší Michalikova firma si v minulosti měla půjčit přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu. Michalik později řekl, že jeho rodina měla na Kypru investiční společnost, která se zabývala investováním do akcií a vše probíhalo v souladu se zákonem.

Michalik vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, kde v roce 1992 získal i titul kandidáta věd. Ekonomické vzdělání si doplnil na Rochester Institute of Technology v USA.

V letech 1986 až 1996 pracoval jako vědecký pracovník Akademie věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření, po odchodu z akademické sféry až do roku 2007 působil ve finančních institucích (Živnostenská banka, Bank Austria, Creditanstalt, HypoVereinsbank, Unicredit) v různých funkcích od analytika až po člena představenstva. Od roku 2002 také podnikal v oboru investiční poradenství.

V komunálních volbách v roce 2002 byl zvolen zastupitelem Dolních Břežan, do roku 2004 byl místostarostou, poté se stal starostou. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v letech 2016 až 2017 byl radním kraje pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova, v listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky Středočeského kraje pro finance a strategii.

Tagy: