Fabiánová o znásilnění: Když jsem o něm promluvila, lidé mi psali, že jsem odporná

Jana Fabiánová promluvila o znásilnění

Jana Fabiánová promluvila

Jana Fabiánová loni na podzim obvinila psychiatra Jana Cimického z toho, že ji před lety sexuálně napadl ve své ordinaci. Teď promluvila o tom, jakým útokům musela čelit po zveřejnění nepříjemného zážitku. A hlavně, v jaké fázi je teď vyšetřování.

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové Jana Fabiánová o případu promluvila v rámci akce na podporu boje proti sexuálnímu násilí na ženách. Psychiatra Cimického obvinila ze sexuálního obtěžování loni v říjnu. „Poté, co jsem to zveřejnila, následovala vlna nevole a útoky osobní i zveřejňované ve veřejném prostoru,“ svěřila se v pořadu Showtime Fabiánová.

„Útoky se týkaly hlavně toho, proč jsem tehdy k doktorovi vůbec lezla. Lidé mi psali, že jsem odporná a že bych měla skočit pod vlak a že akorát hledám, jak se zviditelnit,“ vylíčila Fabiánová. Od začátku pandemie se prý přeorientovala a pracuje jako web developer. „Ze showbyznysu jsem odešla a vůbec se mě netýká,“ vysvětlila.

Že šla s pravdou ven, prý vůbec nelituje. „Věděla jsem, že musím promluvit. Co se bude díl dál, to už nechám na tom nahoře, protože já potřebuji žít s čistým svědomím a s tím, že jsem se postavila proti něčemu, s čím z hloubi duše nesouhlasím,“ řekla Fabiánová. Redakci Showtime se také svěřila, jak probíhá vyšetřování. „Nejsem právník, tak se k tomu nemůžu vyjadřovat. Ale vím, že bylo zahájeno trestní stíhání,“ uvedla.

O údajném sexuálním napadení Cimickým se svěřila až po letech. „Řešila jsem to. Omlouvám se, ale tohle už je součást výpovědi, na policii jsem podepsala, že o tom nesmím na veřejnosti mluvit, ale mluvila jsem o tom už dřív. Bohužel jsem nebyla vyslyšena,“ řekla.

Pomohla mi společnost

Následky incidentu prý vnímá dodnes. „Bohužel si člověk nese ten pocit, že je na to sám, i když se snaží se situací něco dělat. Zůstává velmi nepříjemný pocit, že ho v tom společnost nechala. Takovéto útoky mohou se sebevědomím člověka zamávat,“ vysvětlila. „Když vám někdo takhle vstoupí do soukromí bez vašeho souhlasu, tak to otřese s důvěrou. Měla jsem problém věřit lékařům a věřit mužům, vyhýbala jsem se jim,“ popsala Fabiánová.

Na otázku, zda se s ní Cimický po incidentu snažil spojit, zakroutila hlavou. „Nevidím v tom smysl. Uvědomte si, co je to za situaci, kdy vy jste v pozici slabšího a vůči vám vystoupí nějaký agresor, který je v pozici moci. Tam není dál co řešit, jestli se stane takovýhle porušení. To říkám obecně. Nemám důvod se s někým takovým už nikdy vidět,“ uvedla Fabiánová.

Za celou událostí už prý udělala tlustou čáru. „I díky společnosti, která nás v tom všechny tentokrát nenechala. A to je obrovsky léčivý pocit, jsem za to strašně vděčná,“ uzavřela.

Tagy: