Cimický měl spáchat 29 případů znásilnění a vydírání. Policie zahájila trestní stíhání

Psychiatr Jan Cimický léčil bolavé duše i mnohým českým celebritám

Policie obvinila Cimického

Policie obvinila psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání. Podle kriminalistů se mezi roky 1980 až 2016 dopustil 29 těchto skutků. Policisté v pátek o zahájení trestního stíhání informovali na svém webu. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedli, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Ten už dříve v prohlášení jakékoliv nezákonné jednání odmítl.

Loni na podzim Cimického několik jeho pacientek obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení. Policisté poté vyzvali případné další poškozené, aby se ozvaly.

V říjnu na sociální síti obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy.

Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. S incidentem se svěřila i redakci CNN Prima NEWS. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat na prsou a líbat. Žena z ordinace utekla. „To vše píši proto, abych podpořila ženy, pacientky doktora Cimického, jejichž výpovědi jsou některými lidmi zlehčovány a bagatelizovány,“ uvedla moderátorka.

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření, které tehdy poskytl ČTK. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl v listopadu psychiatr.

Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému původně udělit státní vyznamenání, konkrétně medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Rozhodnutí učinil v době, kdy ještě nebyla známá obvinění proti Cimickému. Psychiatr se nakonec sám rozhodl vyznamenání nepřevzít. „Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo,“ napsal Cimický. Prezidentská kancelář uvedla, že jeho rozhodnutí bere na vědomí a respektuje.

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný již dříve uvedl pro ČT, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisovaly obtěžování právě z této doby.

Podle trestního zákoníku, který platil do roku 2010, by byly případné trestné činy promlčené po dvanácti, pěti či třech letech podle závažnosti činu.

Tagy: