Filmy si najdou vás, míní hvězda Smrtonosné zbraně. Čechům prozradila, pro koho hraje

Českým fanouškům prozradil, kdo byl jeho první láskou, dokázal je i rozesmát. Herec Danny Glover dorazil do Prahy na Comic-Con, došlo i na slova o jeho filmovém parťákovi ze Smrtonosné zbraně Melu Gibsonovi. Přiznal, že i po desetiletích jsou v kontaktu a vždy pronesou jednu specifickou větu.

Legendární Smrtonosná zbraň bourala ve druhé polovině 80. let kina a zvedla prodej VHS. Dany Glover se do Česka těšil, byl tu už v roce 2009 na filmovém festivalu v Karlových Varech.

„Na filmování miluju, že jsem celý život cestoval po světě a setkával se lidmi, kteří stejně jako já mají rádi film. Lidé mě většinou poznávají díky mým rolím, a to doslova všude, ale já se vždycky rád vracím po práci domů,“ svěřil se. Cenami ověnčený herec, kterému se blíží neuvěřitelná osmdesátka, na pražském Comic-Conu hodně vzpomínal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Meky navždy. Žbirkův syn natočil videoklip k písni svého otce, vznikl na symbolickém místě

„Asi nejdůležitější moment mého života je ten, kdy mi zemřela máma při autonehodě a já zrovna čekal na výsledky důležitého castingu. Místo toho jsem sedl do letadla a letěl na identifikaci jejího těla. Potom jsem jí zasvětil celý film, je to člověk, který má své místo v mém srdci, moje první láska. A filmuju jen pro ni,“ zdůraznil.

Role si prý nikdy sám nevybíral, čekal, co přijde. A Smrtonosná zbraň ho vystřelila ke hvězdám. „Filmy si najdou vás, ne vy role. Myslím, že úspěch Smrtonosné zbraně spočíval ve dvojici bílého a černého policisty, a v tom to bylo najednou něco jiného – lidé to chtěli vidět a stal se z toho takový fenomén,“ přemýšlel.

A s parťákem Melem Gibsonem udržuje kontakt i po desetiletích. „Nepotkáváme se, ale pravidelně si voláme na narozeniny. A říkáme si: ‚Ty jsi pořád tady?‘,“ smál se. Další velký zlom v kariéře přišel s rolí v Predátorovi 2.

„Přijal jsem ji s nadšením. Bylo to doba, kdy jsem chtěl točit něco fyzicky náročného a tohle bylo přesně ono. Do té doby jsem hrál vždy postavy starší, než jsem byl v reálném životě, a tak jsem Predátora točil s opravdu velkým nadšením,“ přiznal.

A malá perlička na konec – Glover nestárne. Před rokem opustil manželku a ve svých 75 letech sbalil realitní makléřku, se kterou nyní tráví volný čas cestováním po světě.

Tagy: