Herec Jan Potměšil se ztrácí před očima. Stojí za tím vážné zdravotní problémy

Herce Jana Potměšila, který je od svých třiadvaceti let po autonehodě upoután na invalidní vozík, sužují vážné zdravotní problémy. Kvůli nim drasticky zhubl. Redakci CNN Prima NEWS prozradil, co se mu stalo a proč skončil v nemocnici.

Herec Jan Potměšil, který se stal filmovou hvězdou už ve velmi mladém věku, když zazářil ve filmech Bony a klid, Proč? nebo v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, podstoupil na konci minulého roku zákrok v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zesnulá herečka Simona Postlerová žila šest let s hercem Ivanem Trojanem. Rozchod byl pro oba velmi bolestný

„Zradilo mě srdce, s nímž se léčím dlouhodobě. Bylo to opravdu vážné, byl jsem tam skoro tři týdny, ale odborníci v IKEM mi velmi pomohli. Nakonec zabrala medikace a žádný invazivní zákrok nebyl potřeba. Zatím jsem stále v rekonvalescenci, čekám na vyšetření, ale mám se dobře, i když se zatím nepouštím do větších akcí,“ svěřil se nyní Jan Potměšil redakci CNN Prima NEWS.

Kvůli nemoci výrazně zhubl. „Po propuštění z IKEM jsem vzápětí dostal žlučníkovou koliku, takže jsem znovu skončil v nemocnici, kde jsem strávil Vánoce. Propustili mě s dlouhým seznamem, co všechno nesmím jíst. Takže jako recept na hubnutí to moc nedoporučuju. Ale díky tomu jsem se po letech potkal se svým kamarádem z gymnázia Zdeňkem Antošem, který je ve Fakultní Thomayerově nemocnici primářem a velkým odborníkem na žlučník, takže i to zlé bylo k něčemu dobré,“ uvedl herec.

V manželství letos oslaví dvacet let

Velkou oporou je mu rodina, především manželka Radka, se kterou letos oslaví dvacáté výročí svatby. „Znali jsme se odjakživa, Radka psala o divadle a do Kašparu často chodila. Pověstná jiskra ale přeskočila asi až po dvanácti letech, kdy se mnou dělala rozhovor. Od té doby jsme si vlastně povídat nepřestali. Poslední dva roky jsem dost času strávil po nemocnicích a Radka za mnou každý den chodila. Spoustu jsme si toho řekli a upletla u toho hodně svetrů. A podařilo se nám neztratit humor,“ přiblížil Jan Potměšil.

Dospívající syn už si zahrál ve filmu jako kaskadér

O tom, jak své kulaté výročí s milovanou ženou oslaví, má jasno. „Strašně rádi spolu cestujeme, což se nám posledních pět let vinou covidu a mých zdravotních problémů moc nedařilo, takže určitě někam vyjedeme. Ale i kdybychom byli jen na chalupě u Tábora, užijeme si to,“ uvedl herec.

S manželkou Radkou mají sedmnáctiletého syna Jana, který už má za sebou filmovou zkušenost. „Honza je teď na rok na střední škole v Irsku a má spoustu zájmů. Před kamerou si to vyzkoušel v roli kaskadéra, protože od malička chodil stejně jako jeho starší brácha Šimon na historický šerm a stage fight k nejlepšímu Petru Nůskovi. Ten ho také doporučil do scény rvačky ve škole v jednom seriálu. Kromě toho ho ale baví psaní, psychologie a další věci,“ prozradil Jan Potměšil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: TV Prima připravuje nový osmidílný seriál s názvem Náhradníci. V hlavních rolích se představí Jana Plodková a Kryštof Hádek:

Tagy:
nemoc zdraví nemocnice rodina film manželství hubnutí zdravotní stav herec děti Jan Potměšil Bony a klid žlučník Institut klinické a experimentální medicíny O princezně Jasněnce a létajícím ševci