Herec Otto Šimánek alias pan Tau dvakrát přežil svoji smrt. Zabila ho až rakovina

Otto Šimánek se nejvíce proslavil jako pan Tau, usměvavý chlapík s kouzelnou buřinkou, který se stal hrdinou tisíců dětských srdcí, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Jaké bylo soukromí nezapomenutelného českého herce, od jehož narození právě uplynulo 98 let?

Herec Šimánek přišel na svět na dosti nezvyklém místě. Narodil se na pultě lékárny, kde jeho maminku nečekaně přepadly porodní bolesti. O divadlo se sice zajímal už ve škole, nakonec se ale vyučil elektromechanikem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co se stalo v osudný den, kdy se herec Vlastimil Brodský zastřelil? Před smrtí zašel s přáteli na večeři

Ve volném čase hrál divadlo pouze jako ochotník. Velký talent v něm rozpoznal starší kolega Jindřich Plachta, s kterým pak kočoval v jeho Divadle pod Plachtou. Sedm let působil v angažmá ve zlínském divadle a rok v Ostravě. Většinu herecké kariéry pak prožil v Městských divadlech pražských, kde hrál dvaatřicet sezon.

S první manželkou Hermínou, která později zemřela na rakovinu, měl Šimánek dceru Alexandru. Jeho druhou ženou se stala kostýmní návrhářka a scénografka Ludmila Muchová, s níž byl až do konce svého života.

Stačil jeden den a mohl žít

Otto Šimánek se potýkal s vážnými nemocemi a v podstatě dvakrát přežil svoji smrt. Poprvé když na chalupě dostal těžký oboustranný infarkt. Podruhé vážnou mrtvici. Ze zdravotních problémů se pokaždé jako zázrakem dokázal dostat bez jakýchkoliv následků.

Podle své druhé manželky Ludmily na své zdraví příliš nemyslel a k lékařům chodil teprve tehdy, když už nebylo zbytí. Stejně tak to bylo i s rakovinou, která napadla jeho tělo a stala se mu osudnou. Do nemocnice už bohužel dorazil pozdě. Musel rovnou na operaci a prognózy nebyly příznivé.

Týden předtím, než zemřel, mu však zavolal jeho ctitel z Německa a nabídl pomoc. Ve své zemi měl známé špičkové lékaře, kteří mnohdy dokázali zázraky. „Říkal, že ho tam z toho určitě dostanou a že si pro něj jede z Mnichova do Prahy,“ přiblížila Ludmila v dokumentu Příběhy slavných. V den, kdy se měl převoz uskutečnit, však Otto Šimánek upadl do kómatu a po dalších sedmi dnech v nemocnici zemřel. Možná stačilo přijít o den dřív a mohl žít. Skonal 8. května 1992 ve věku 67 let.

Tagy:
smrt rakovina manželství herec Městská divadla pražská Pan Tau Otto Šimánek Jindřich Plachta Divadlo pod Plachtou