S přáteli šel na večeři, pak se zastřelil. Co se v osudný den Vlastimila Brodského stalo?

Herec Vlastimil Brodský, od jehož smrti právě uplynulo jednadvacet let, o svém osudu rozhodl sám. Zastřelil se na chalupě v obci Slunečná. Bylo mu jednaosmdesát let. Co se dělo v osudný den, kdy proti sobě namířil zbraň a zastřelil se?

Přestože o sebevraždě hovořil Vlastimil Brodský velmi často, vždy upozorňoval, že na to, aby to skutečně udělal, se má až příliš moc rád. Dodnes se spekuluje, zda šlo o náhlý zkrat, nebo pečlivě promyšlený tah.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětská herecká hvězda Tomáš Holý zemřel tragicky v jednadvaceti letech. Před smrtí randil s Lucií Bílou

Na sklonku života měl staršího jezevčíka Huga, který byl jediným, kdo mu dělal společnost. Brodský o něm dokonce prohlašoval, že by pro něj i Huga bylo nejlepší zemřít společně. Před tím, než odjel na chalupu, kde se zastřelil, ho svěřil blízké kamarádce paní Dagmar, která mu v Praze občas pejska hlídala. Den před smrtí ještě napsal dopis herecké kolegyni Stelle Zázvorkové, v němž ji své úmysly naznačoval. Že by byl ale schopný dobrovolně opustit svět, vůbec nepředpokládala. O smrti mluvil celý život. Dělal si z ní srandu, měl rád černý humor, ve skutečnosti se ale podle ní umírání velmi bál.

Poslední večeře s přáteli. Ráno se zastřelil

Poslední večer před smrtí ještě zašel ve vesnici, kde měl chalupu na večeři s přáteli. Společnost mu dělal kamarád a lékař Miroslav Čerbák s manželkou a Brodského řidič Miroslav Chochola přezdívaný Kvaki. Nálada byla veselá do doby, než se herci udělalo špatně. Přestože všichni trvali na tom, že ho odvezou domů, trval na tom, že nejprve musí všichni dojíst.

Následně se skupinka přesunula k Brodskému na chalupu, kde seděli a povídali si ještě do půlnoci. Zatímco Miroslav Čerbák se svojí paní odjeli domů, řidič Kvaki u herce přespal. Když se ráno kolem sedmé hodiny probudil, zašel na nákup, aby Brodskému mohl připravit snídani. Při návratu do chalupy však uslyšel výstřel. To, co následně uviděl, ho šokovalo. Na zahradě uviděl Vlastimila Brodského s prostřelnou hlavou. Na místě byl mrtvý.

Po mozkové příhodě se ho lékaři báli operovat

Sebevražda Vlastimila Brodského šokovala i jeho nejbližší. „Já, ani můj bratr, ani nikdo z rodiny to nečekal. Ani jeho psychiatři. I je to zaskočilo, protože tatínek měl celý život takový černý humor a netušili jsme, že by se k něčemu takovému odhodlal,“ prozradila v pořadu Showtime dcera Tereza Brodská.

Jak dále zmínila, měl zřejmě strach ze stáří, nemocí a nemohoucnosti. „Málokdo ví, že tatínek měl rok před natočením Babího léta (hercův poslední celovečerní film natočený rok před jeho smrtí - pozn. red) velkou mozkovou příhodu. Tenkrát byl převezen do vojenské nemocnice a rozsah toho krvácení byl tak velký, že pan profesor Beneš říkal, jestli má vůbec smysl ho operovat. A jeho tatínek, starý pan profesor Beneš řekl, aby to zkusil. Pan profesor Beneš ho odoperoval a tatínek do roka natočil Babí léto, což byl úplnej zázrak,“ přiblížila Tereza Brodská.

Po této zkušenosti se prý herec děsil dalších zdravotních problémů. „Myslím, že tatínek se bál, aby se ta situace neopakovala. Myslím, že ho taky zasáhlo, když viděl pana Horníčka v nemocnici, kde za ním byl se Stellou Zázvorkovou a viděl tu bezmoc těch lidí. Když je člověk odkázaný na pomoc druhých. A to si myslím, že tatínek nechtěl,“ uzavřela Tereza Brodská.

Proč se Jiří Lábus nikdy neoženil? Podívejte se ve videu:

Tagy: