Den, kdy se Janžurová podruhé narodila. Herečka promluvila o děsivém divadelním zážitku

Letos v dubnu je to 21 let od momentu, kdy se herečka Iva Janžurová podruhé narodila. V pořadu Showtime na CNN Prima NEWS zavzpomínala, jak se na ni zřítila těžká divadelní kulisa.

Před 21 lety šlo herečce Ivě Janžurové přímo na divadelních prknech o život. Přežila pád divadelní kulisy na konci představení. Od té doby považuje 2. duben za své druhé narozeniny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Manželské prokletí? Jiřího Pomeje zabila rakovina, Kuklová kvůli ní přišla o obě ňadra

„Zrovna nedávno jsem si na ten moment vzpomněla, protože teď zkoušíme na jevišti Stavovského divadla Nebezpečné známosti. Koukla jsem se nahoru do provaziště, pak dolů a pak jsem si vybavila tu scénu,“ popisovala. „Byla to Marie Stuartovna, já jsem hrála Alžbětu I., teď hraju Alžbětu II. Dlouho jsem na to nemyslela,“ svěřila se.

Janžurová je ve svých 81 letech obklopena velkou rodinou a s ní dodržuje také velikonoční zvyky. „Mám čtyři vnuky a jednu vnučku. Z pověrčivosti je nechám, aby mě vyšupali. Vždy si upletou pomlázku. Musí, říkám si, že je to důležité,“ smála se.

Říká se o ní, že umí rozdávat nekonečné množství pozitivní energie. Její životní postoj souvisí i s komickými rolemi, kterých má za sebou nespočet. „Nebudu přímo říkat, jaký je můj styl. To si musí každý divák sám pro sebe definovat,“ odpověděla na otázku, na jakém principu funguje její humor.

Například ve filmu Což takhle dát si špenát byl pro legraci a žerty velký prostor. „Do scénáře jsem moc nemluvila. Leda tím, jak jsem potom hrála,“ řekla Janžurová. „Ale je pravda, že na scénu, jak běžím po stolech v tom kombiné, vzpomínám ráda. To se mi zdá pěkné,“ přiznala.

Prý jí dnes už nepřijde, že bylo natáčení tohoto filmu nebezpečné. „Člověk byl tak nadšený, že má takové krásné předlohy, až se nebezpečí ztrácelo,“ prohlásila.

A jak se za léta její kariéry změnilo natáčení a přístupy herců? „Bavila jsem se s kolegy, jestli můžou být ti mladší než já z dnešních scénářů nadšení. Vedli mě k vyjádření, že se to tu a tam nedaří,“ uvažovala. „Ale já myslím, že se už vyskytují věci, které tuto nastupující generaci přivedou zpátky k humoru,“ doplnila.

Největší radost jí prý aktuálně dělají její dvě dcery Sabina a Theodora a pět vnoučat.

Tagy: