Poslední rok Josefa Abrháma: Dožil v ústraní, zprávy o zdraví tlumočili jeho kamarádi

Josef Abrhám na pohřbu své manželky Libuše Šafránkové

Čím se Abrhám zapsal divákům do paměti?

Slavný český herec Josef Abrhám, který zemřel ve věku 82 let, odešel necelý rok po smrti své manželky. Herečka Libuše Šafránková zemřela 9. června 2021. Nerozlučná dvojice byla oddána v roce 1976, spolu tak strávila 45 let. Po smrti Šafránkové na tom nebyl Abrhám psychicky ani fyzicky příliš dobře, odešel do ústraní ke svému synovi.

Když loni 9. června, dva dny po svých 68. narozeninách, zemřela Libuše Šafránková, Josefu Abrhámovi se zhroutil svět. Bolest v srdci byla natolik velká, že nebyl schopen komunikovat ani se svými nejbližšími rodinnými příslušníky. Aby se Libušina sestra Miroslava dozvěděla, co se vlastně stalo, nevolala jemu, jak by se dalo očekávat, ale jeho synovi Josefovi.

„Bylo to tak nečekané. Volala jsem synovci, ale on mi také nebyl schopen nic říci,“ potvrdila tehdy pro deník Blesk. Na adresu nešťastného vdovce poznamenala, že je zdrcen a strašně moc nešťastný.

Už tehdy se proslýchalo, že herec uzavřel svoji bohatou hereckou kariéru a žádný další film už nepřidá. Na pohřbu Libuše Šafránkové se proto pozornost nejvíce upínala právě na něj. Z okruhu jeho blízkých přátel přicházely zprávy o tom, že po zdravotní a psychické stránce není v pořádku.

„S Pepíkem jsem nemluvil strašně dlouho, ale co jsem slyšel, tak na tom není vůbec dobře. Je mi ho strašně líto. Vždycky to byl bezvadný kluk, charakter. Úžasný herec. S Libuškou na sebe byli strašně fixovaní, milovali se. Mám o něj strach, bojím se o něho,“ řekl před několika týdny CNN Prima News Abrhámův kolega a kamarád Jiří Krampol.

Po pohřbu se odstěhoval k synovi

Jak se ukázalo realita byla daleko smutnější. Přestože na Libuščin pohřeb nechala rodina Josefa Abrháma ostříhat a oblékla ho do slušivého obleku, bylo znát, že na tom není vůbec dobře. Na smuteční mši byl dovezen na invalidním vozíku, duchem se zdál nepřítomný, v očích měl smutný, utrápený až odevzdaný výraz. Nešlo si nevšimnout také výrazného úbytku na váze a propadlých tváří. Smuteční věnec s nápisem „Moc mi chybíš“, který stál na čestném místě přímo před rakví, působil velmi výstižně.

Krátce po pohřbu se Abrhám odstěhoval ke svému jedinému synovi Josefovi a jeho rodině. Smutek a žal mu pomáhali překonávat jeho nejbližší. Zdálo se, že se jedná pouze o přechodné období a až se herec dá psychicky do pořádku a opadnou největší emoce, vrátí se zpátky domů. K tomu už ale nedošlo. Jak se ukázalo, ani se s tím zřejmě nepočítalo. Vilu v pražských Záběhlicích totiž nechal Josef ještě za svého života přepsat na syna.

Josef Abrhám zemřel v pondělí vpodvečer ve věku 82 let.

Tagy: