Jelínek z Luneticu není jediný. Kteří slavní Češi způsobili za volantem smrtelnou nehodu?

Václav Jelínek, člen kapely Lunetic

Zpěvák Vašek Jelínek ze skupiny Lunetic prožívá nejtěžší chvíle v životě. Po návratu z koncertu srazil na dálnici chodce, který měl přebíhat přes silnici, a ten vážným zraněním bohužel podlehl. Jelínek není jediným známým umělcem, kterému se podobná tragédie přihodila. Které další známé tváře na silnicích nešťastně zabily člověka a jaké tresty za to dostaly?

Daru Rolins osvobodila Klausova amnestie

Zpěvačka Dara Rolins srazila před dvanácti lety v Šáreckém údolí třiašedesátiletého muže na motocyklu, který zraněním podlehl. Následně byla obviněna z usmrcení z nedbalosti s trestem od jednoho roku do šesti let. Dva roky po nehodě byla nepravomocně odsouzena k 26 měsícům podmíněného trestu s tříletou zkušební dobou. Proti rozsudku se na místě odvolala.

Nakonec soud rozhodl takto: 18 měsíců podmíněně s odkladem na dva a půl roku, tři roky zákaz řízení a povinnost odškodnit pozůstalé. Vzhledem k amnestii tehdejšího prezidenta ČR Václava Klause jí byl podmíněný trest prominut a vymazán zápis z rejstříku trestů. Povinnost zaplatit pozůstalé rodině odškodné a tříletý zákaz řízení zůstaly v platnosti.

Jiří Schmitzer skončil ve vězení

Ve svých sedmadvaceti letech byl herec Jiří Schmitzer odsouzen na tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti. Cestou z divadla se stal účastníkem dopravní nehody, při které zemřel chodec. I když to nebyla jeho vina, ukázalo se, že za volant usedl opilý. Jeho otec, slavný herec Jiří Sovák, se ho za to zřekl a vydědil ho. Do smrti už spolu nepromluvili. Schmitzer si odseděl polovinu trestu, propuštěn byl za dobré chování.

Josef Zíma usnul za volantem

V roce 1959 po návratu z koncertu ze Strakonic přemohl zpěváka Josefa Zímu mikrospánek a u Dobříše narazil do stromu. Ve vozidle s ním seděl režisér Jiří Jungwirth a na zadních sedadlech zpěvačka Judita Čeřovská a Alena Pánková. Následky nehody byly děsivé. Režisér Jungwirth zemřel, obě ženy utrpěly velmi vážná zranění, ze kterých se dostávaly několik let. Zíma dostal tříletý podmíněný trest a k tomu povinnost uhradit veškeré škody a léčebné výdaje.

Ladislav Lubina utekl od smrtelné nehody

Bývalý hokejista a trenér Ladislav Lubina způsobil v létě 2008 smrtelnou dopravní nehodu na Královéhradecku. Vjel do protisměru a narazil do protijedoucí dodávky, kterou řídil otec slavného fotbalového útočníka Vratislava Lokvence. Lubina z místa utekl, takže nebylo možné provést jeho dechovou zkoušku. Za tragickou nehodu, útěk od nehody a neposkytnutí první pomoci byl odsouzen na dva roky podmíněně.

Tagy:
silnice dopravní nehoda havárie Dara Rolins Jiří Schmitzer Václav Klaus Josef Zíma Václav Jelínek Vašek Jelínek Lunetic Jiří Jungwirth Vratislav Lokvenc