Žena Jelínka z Luneticu promluvila o smrtelné nehodě: Nebyl vidět, skočil nám pod kola

Zpěvák Václav Jelínek se po tragické nehodě uklidil do zahraničí.

Manželka člena kapely Lunetic Václava Jelínka se vyjádřila k sobotní smrtelné nehodě, při které na dálnici u Mladé Boleslavi zahynul 45letý chodec. Marcela Jelínková při děsivé srážce seděla na sedadle spolujezdce. Muž, který jim vběhl pod kola auta, byl černě oblečený a podle Jelínkové se srážce nedalo zabránit. Svého manžela následně pochválila za hrdinský počin, protože se snažil zraněného přivést zpět k životu. O dechové zkoušce s výsledkem 0,4 promile alkoholu v krvi se ale nezmínila.

Děsivý zážitek ze sobotního večera vylíčila hudebníkova manželka manažerovi kapely Lunetic Zdeňku Obhlídalovi. „Nedalo se tomu zabránit, byl to nějaký černě oblečený muž ukrajinského původu, který skočil Vaškovi přímo pod kola. Vůbec nebyl vidět,“ citoval Marcelu Jelínkovou Obhlídal na facebookovém profilu skupiny Lunetic.

„Byl to okamžik a Vašek duchapřítomně strhnul volant. Jinak, kdybychom ho nabrali přímo, vlítnul by třeba do kabiny a to by mohl být náš konec,“ pokračovala zpěvákova manželka v líčení sobotní nehody.

Podle ní zachoval Jelínek chladnou hlavu a ihned se snažil zraněnému muži pomoci. Bohužel však neúspěšně. „Bezprostředně po nehodě běžel zpět na místo srážky, vytáhl pána ze silnice, dával mu masáž srdce a poskytoval první pomoc až do příjezdu záchranářů. Byla to opravdu neskutečná a pohotová reakce,“ pochválila Jelínková manžela s tím, že ostatní svědci jen přihlíželi a nedělali nic.

„Jen Vašek se staral, odtáhl zraněného na kraj silnice, i když riskoval život mezi projíždějícími auty,“ doplnila. „Pro mě je to hrdinský čin a myslím si, že málokdo by se takto zachoval,“ podpořil její slova také manažer kapely.

S alkoholem klesá soustředění

Podle informací policie měl Jelínek bezprostředně po nehodě nadýchat 0,4 promile, což odpovídá vypití zhruba dvou desetistupňových piv. I když se to zdá jako minimální hodnota – podle uznávaného psychiatra přesto ovlivňuje mysl. „Už při nízkých hladinách se objeví sklon riskovat. Řidič hůř odhaduje vzdálenost a obtížně dělá dvě věci najednou. Při hladině 0,5 promile už pomalu reaguje, mívá problémy v zatáčkách a klesá jeho soustředění,“ varoval psychiatr Karel Nešpor.

Policisté teď nejspíš povolají znalce, který určí, jestli Jelínek mohl tragické srážce s chodem, která se odehrála v sobotu večer na dálnici D10 u Mladé Boleslavi, zabránit. Pokud se ukáže, že jeho reakce byly kvůli alkoholu ovlivněné, bude nejspíš obviněn z trestného činu. V úvahu připadá hlavně usmrcení z nedbalosti. Nebýt hladiny alkoholu v dechu, tak by Jelínka pravděpodobně trápily „jen“ děsivé vzpomínky na to, jak mu sražený muž zemřel v náručí.

Tagy: