Jiřina Bohdalová slaví 92. narozeniny. Legendární herečka vzpomínala, jak si málem brala Gotta

Málo platné, věk by nestárnoucí herečce Jiřině Bohdalové, která 3. května slaví 92. narozeniny, hádal jen málokdo. Na svůj věk je až neuvěřitelně vitální a energická. Stále hraje v divadle, točí filmy a těší se ze všeho, co jí život přináší. Čemu za to vděčí?

Herečka Jiřina Bohdalová stále vypadá skvěle a energie má na rozdávání. Recept na dlouhověkost spatřuje ve dvou zásadních věcech. Tvrdí, že je důležité dělat práci, která naplňuje a baví, a nebýt takzvaně přešlechtěný. „Důležité je zachovávat si optimismus. A i na ty špatné věci se dívat z humorné stránky. Tím se řídím celý život,“ svěřila se oslavenkyně CNN Prima NEWS.

Žije rodinou, která je pro ni vším. Se svou dcerou Simonou Stašovou, která je rovněž úspěšnou herečkou, a vnuky Vojtěchem a Markem má krásný vztah. V současné době žije svatbou, kterou chystá její vnuk Vojta. Po sedmileté známosti si vezme za ženu svoji lásku Helenu. A Jiřina se s chutí podílí na přípravách. „Snoubenku mám prověřenou, všechno je v pořádku,“ poznamenala s úsměvem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam zmizela herecká hvězda Jorga Kotrbová? Stala se z ní multimilionářka

Její otec skončil ve vězení

Mezi její velké záliby patří vaření. Jak sama přiznává, pokud by nebyla herečkou, otevřela by si vývařovnu a měla by prý plno, stejně jako v divadle. Vydala i několik kuchařek, které trhaly rekordy v prodejnosti.

Přestože je považovaná za umělkyni, která se dokázala prosadit za každého režimu, v totalitních dobách prožila velmi zlé časy.

Komunisté ve zinscenovaném procesu odsoudili jejího otce Františka na patnáct let do vězení. Důvodem mělo být údajné napomáhání velezradě a přechovávání zbraní. Hovořilo se také o tom, že měl pomáhat bývalému ministru spravedlnosti Ladislavu Karlovi Feierabendovi k emigraci. Ve valdické věznici nakonec strávil sedm let, než byl propuštěn na svobodu. Rodině byl zabaven veškerý majetek a herečka čelila existenčním problémům.

Málem si brala Gotta

Mezi nejbližší přátele Jiřiny Bohdalové patřil i zpěvák Karel Gott. Dokonce stačilo málo a mohli se brát. Když jednou přišla herečka ke Gottovi domů, kde ještě bydlel s rodiči, jeho matka si ji vzala do kuchyně, kde jí sdělila, že by si přála, aby se s Karlem dali dohromady. Herečka sice argumentovala tím, že je starší než on a má už dceru, to ale paní Gottové nevadilo.

Našla obrovitou fotografii svého syna a přikázala mu: „Tady napíšeš: Simonce její budoucí táta Karel Gott.“ Osud je sice nespojil, ale přátelství jim vydrželo navždy.

Tagy: