Josef Kemr by oslavil stovku: Zamiloval se do sestry Svatopluka Skopala a spal v rakvi

Komedie Marečku, podejte mi pero, seriál Chalupáři, pohádky Honza málem králem nebo Za humny je drak. Josef Kemr ztvárnil desítky slavných rolí a nezapomenutelně se zapsal do české kinematografie. V soukromí ale mohl působit trochu jako svéráz a podivín. Věděli jste, že se připravoval na smrt a přespával v rakvi? To však zdaleka nebyla jediná pikantnost z jeho života.

Nebezpečný jezdec v trabantu

K jeho image neodmyslitelně patřil ošuntělý plášť a klobouk. Jak redaktorovi CNN Prima NEWS během svého života prozradila jeho kolegyně, herečka Luba Skořepová, cestoval zásadně v trabantu, který měl pouze sedadlo pro řidiče. Razil teorii, že bez alkoholu dovede jezdit každý, s několika skleničkami vína jen opravdoví šoféři. Nečinilo mu prý problém vjet do protisměru nebo zákazu vjezdu.

Zastával názor, že jezdí-li člověk obezřetně, nemusí dodržovat žádná pravidla silničního provozu, jen nesmí nikoho zranit. Na vozy značky Trabant nedal dopustit a doporučoval je i svým kolegům. „Za vydělané peníze za seriál Chalupáři jsem si koupila Trabanta, který mi vřele doporučoval Pepík Kemr,“ prozradila nám během svého života herečka Luba Skořepová.

Na smrt se připravoval. Přespával v rakvi

Když na začátku roku 1994 onemocněl rakovinou žaludku, trpěl obrovskými bolestmi a od lékařů žádal naprostou upřímnost.

„Prosil mě, abych mu dal rukoudáním slovo, že mu zaprvé řeknu, jakmile bude jasná histologie, tak o jakou chorobu se jedná. Zadruhé, že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba je a jestli jsou nějaké šance na další přežití. A hlavně zatřetí, nebudou-li tyto šance, tak mu řeknu v momentě, kdy se bude blížit konec života, kdy bude jasné, že už je blízko smrti,“ prozradil v dokumentu Příběhy slavných jeho lékař, docent František Chaloupka.

Přání mu skutečně splnil. Když se jeho čas naplnil, přišel za ním do pokoje a sdělil mu smutnou zprávu. Kemr ji přijal s ledovým klidem a doktorovi poděkoval. Už dříve se na svůj odchod z pozemského života důkladně připravoval. Dokonce několik dní přespával v rakvi.

Nemanželský syn?

Po jeho smrti se v deníku Blesk objevily informace o tom, že nezemřel bezdětný, jak se původně všichni domnívali. Z jeho mladického románku se měl údajně narodit syn Vladimír, který jako by mu z oka vypadl.

„Moje maminka hrála na Kladně ochotnické divadlo, pan Kemr tam jezdil. Nevím, jestli spolu hráli, neznám ani další podrobnosti. Ona mi pak řekla, že on je můj otec. Nechtěla, abych se v tom dál šťoural. Dřív jsme o tom spolu nikdy nemluvili. Měl jsem ale určité podezření, které přišlo s věkem a podobou. Ta nešla přehlédnout,“ svěřil se hercův údajný jediný potomek v rozhovoru pro Blesk.

Jak dále prozradil, s Kemrem se i osobně setkal. „Když jsem vařil v Praze v Mánesu, byl tam na několika rautech. Řekl mi jen: ‚Já vím, já vím,‘“ prozradil Vladimír.  Že by měl herec nemanželského syna, jeho poslední životní láska Marika Skopalová nevěří. Nikdy se jí prý o něm ani slůvkem nezmínil, navíc to prý podle ní nesedí k přístupu k životu, jaký Kemr vedl a preferoval.

Zamiloval se do o dvacet let mladší ženy

První manželkou Josefa Kemra byla herečka a divadelní režisérka Eva Fousková, která byla o jedenáct let starší. Byli spolu až do její smrti v roce 1977. Už jako vdovec se zamiloval do o 20 let mladší herečky a asistentky Národního divadla Mariky Skopalové, sestry herce Svatopluka Skopala. Byla to velká láska. Skopalová připustila, že Kemr mohl na někoho působit zvláštně.

„Byl velkým introvertem. On si lidi nepřipouštěl moc k tělu. Když někoho poznal, mohl působit i arogantně. Trvalo mu delší dobu, než se někomu ukázal v pravém niterním světle. Ale pokud se tak stalo, tak toho člověka do sebe vejmul. V tu chvíli už na něj nedal dopustit, a pokud bylo třeba, bránil jej. Nebylo by nikdy možné, abyste překročil práh domu, ani na zahradu by vás nepustil, jak si bránil své soukromí,“ uvedla pro deník Aha! Marika.

Rvačka s Rudolfem Hrušínským

Snad všichni Kemrovi novou známost s Marikou Skopalovou přáli, jen jeden muž jeho vztah vnímal s jistou rezervou. Celoživotní přítel, kolega, herec Rudolf Hrušínský. Během jedné divadelní zkoušky, přímo před zraky Josefa Kemra jeho Mariku poplácal po zadku a strhla se mela.

Kemr mu za to vlepil facku a až do konce života mu toto gesto neodpustil a nikdy s ním už nepromluvil. Ačkoliv se Hrušínský snažil o usmíření, Josef se zatvrdil a nabízenou ruku do smrti nepřijal.  „Kemr byl v každém případě velmi zvláštní a podivínský člověk. V divadle se zamiloval do inspicientky (Mariky Skopalové – pozn. red), a když ji Hrušínský přátelsky poplácal po zadku, tak mu dal facku. Přiznávám, že mě tohle gesto z jeho strany imponovalo,“ prozradila ve své vzpomínkové knize herečka Jiřina Švorcová.

Tagy: