Poslední rozhovor s Josefem Somrem: Mluvil o boji se zákeřnou nemocí i osudové ženě

Herec Josef Somr se do české kinematografie zapsal zlatým písmem. Ztvárnil desítky filmových i seriálových rolí. U diváků patřil k nejoblíbenějším umělcům, přesto ho zdobila až přehnaná skromnost. Co o sobě prozradil v posledním rozhovoru?

Somr, který zemřel ve věku 88 let, poskytl během života jen velmi málo rozhovorů. Své soukromí si velmi chránil. Poslední interview poskytl Nočnímu Mikrofóru Českého rozhlasu Dvojka, posluchače překvapil svojí otevřeností a upřímností.

„Já jsem prožil snad všechno. Byl jsem šťastný i nešťastný celý život. A myslím, že je to tak správně. Každé to období bylo načas přetrženo něčím těžkým, nějakou překážkou. A vždycky jsem se snažil, aby to netrvalo moc dlouho. Abych se zase dostal k šťastnějšímu období. Takže když to cyranovsky shrnu, měl jsem něco na začátku, něco uprostřed a něco na konci,“ prozradil.

Bojoval o život a viděl pánaboha

Promluvil také o zákeřné chorobě, se kterou v minulosti bojoval. Jednalo se o smrtelně nebezpečný zánět slinivky. „Ta nemoc přišla náhle a byla důsledkem mého života. Já jsem totiž trošku zpustl. Musel jsem rychle podstoupit operaci, po které jsem zůstal asi tři týdny v agónii,“ popisoval herec.

Velkou oporou mu tehdy byl paradoxně jeho přísný otec, se kterým přitom neměl nejlepší vztah. Do nemocnice ho přijel navštívit, držel ho nad vodou a dodával mu potřebnou energii. „Dodneška to vidím. Nade mnou byla bělovlasá hlava a já viděl pánaboha. A tatíček mi tenkrát řekl: ‚Jožko, kam jdeš? Nikam nechoď! Ještě máš čas.‘ A já tu větu cítil s takovým zvláštním návalem, jako by to byl skutečně pánbůh na nebi. A všecko jsem mu odpustil,“ líčil Somr.

Když se před deseti lety poprvé oženil, věřil, že na pozdní lásku mu osud dopřeje co nejvíce času. „Já jsem nesmírně šťastný a vděčný. Bez mé ženy by to už vůbec nebylo k žití. A doufám, že budeme mít dost času, abychom si to užili,“ svěřoval se herec.

Tagy: