Po zpěvačce Muchové muži šíleli. Kam jsme přijeli, tam to byl nářez, vzpomíná Michal David

Zpívat sice moc neuměla, ale díky svému šarmu v osmdesátých letech pobláznila řadu mužů. Profesionální manekýnka a fotomodelka Markéta Krbušková, známá pod uměleckým jménem Markéta Muchová, se proslavila jako zpěvačka ve skupině Kroky Františka Janečka. Jakým směrem se vydala po ukončení pěvecké kariéry?

Markétu, která 30. října slaví šestašedesáté narozeniny, pro šoubyznys objevil František Ringo Čech. Do oka mu padla ve chvíli, kdy hledal krásnou dívku, která by mu namluvila part do skladby Dobrý den. Bylo veřejným tajemstvím, že se do ní zamiloval, ale city z její strany nebyly opětovány, což Ringo velmi těžce nesl. A tak se zpěvačky s radostí ujal hudební producent František Janeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud hvězdy 80. let, zpěváka Arnošta Pátka. Nádor mu znetvořil obličej, umíral v naprosté chudobě. Jeho mrtvé tělo bylo pokryto slupkami od pomerančů

Když se svou kapelou Kroky jezdíval pravidelně hrát vojákům do kasáren, ohlas byl v podstatě nulový. Proto potřeboval do souboru angažovat krásnou ženu, která by se pro muže v zelených uniformách stala lákadlem. A přesně tohle kritérium Markéta splňovala. Že její zpívání nebylo moc valné úrovně, pro něj bylo druhořadé. Rozhodl se, že jí napíše hity a udělá z ní hvězdu. Nejprve ale začal tím, že jí určil umělecké jméno. Ona sama navrhovala, že by mohla zpívat jako Markéta Lazarová, on vsadil na monogram MM a vymyslel jí příjmení Muchová.

Úspěch se dostavil téměř okamžitě. Její zpěv nikdo moc neřešil, když ovšem vešla na pódium, šlo všechno stranou. „Franta měl na to prostě čich. Okatá plavovláska s dlouhýma nohama a štíhlounkou postavou dokonale působila hlavně na osamělá chlapecká srdce, citově strádajícími za zdmi kasáren. Když jsme tam s ní přijeli, byl to neskutečný nářez. Šíleli po ní. A nejen tam,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS Michal David, který v té době v souboru Kroky Františka Janečka rovněž působil „Pamatuji na svůj první koncert v kasárnách v roce 1980, když jsem jako zpěvák začínal. Přišli na mě dva vojáci. Jakmile nastoupila Markéta, měli jsme tam vždycky narváno, chlapi z ní byli hotoví,“ dodal.

Poprask po koncertu v Moskvě

Několik příhod s Markétou Muchovou přidal hlavní skladatelský tahoun kapely Kroky Františka Janečka, hudební skladatel, klávesista Zdeněk Barták. „Když jsme se po festivalu mládeže z Moskvy vrátili vlakem asi po třídenní cestě domů, na nádraží v Praze byla uspořádaná tisková konference. Novináři se Markéty ptali, jak se jí tam líbilo, jaký měla úspěch a tak dále. Ona odpověděla, že všechno bylo krásné, že jsme tam byli na vyhlídkové věži, navštívili mauzoleum Lenina a byli v cirkusu... Všichni se začali smát a ona nevěděla proč... Abych to zachránil, vzal jsem si slovo a řekl, že Markéta to myslela tak, že se jí tam strašně líbilo a všechno to bylo moc hezký,“ zavzpomínal s úsměvem pro CNN Prima NEWS Zdeněk Barták.

Zamiloval se do ní milionář. Snesl by jí modré z nebe

Do Markéty se zamiloval i jeden pražský milionář, který by jí snesl modré z nebe. Stačilo mu, když ho občas doprovodila na společenskou akci. „My jsme v kapele měli takové pravidlo, že všichni umělci, kteří s námi v tom dvouhodinovém programu vystupovali, museli zůstat až do konce na děkovačku a následně podpisovku. Jednou jsme hráli v městečku u Prahy, v hrozném sále, kde se šlo na pódium přes výčep. Hospoda a v zadní části sál. Ten milionář Frantovi Janečkovi zavolal a řekl mu, že má večer akci a Markétu tam potřebuje,“ líčil Zdeněk Barták.

Janeček mu vysvětlil, jaká jsou pravidla a že si ji může vyzvednout až na konci, po podpisové akci. „Milionář tam za ní do toho šíleného sálu ve svém bílém Lincolnu přijel, prošel přes ten výčep až do sálu a doprostřed pódia umístil asi metrový koš červených růží. Bylo jich tam snad dvě stě. Kapela přes ně pomalu ani nebyla vidět. Frantovi se ho nakonec zželelo a Markétu s ním pustil dřív,“ uvedl s úsměvem Zdeněk Barták, který pro pohlednou zpěvačku napsal několik písní. „Ve své době byla velmi oblíbená, prodalo se asi přes padesát tisíc kusů jejích elpíček,“ poznamenal.

Manželství skončilo rozvodem. Uvažovala o comebacku

Pěvecká kariéra Markéty Muchové trvala celkem tři roky. Během koncertů se zamilovala do kytaristy z kapely Jiřího Nepomuckého, za kterého se provdala a měla s ním dva syny. V roce 1988 se narodil Jiří a o dva roky později Jan. Přednost dala rodinnému životu. Manželství ovšem po několika letech skončilo rozvodem. Poté, co pověsila zpívání na hřebík, začala pracovat jako asistentka v jedné zahraniční firmě. Jeden čas na tom po existenční stránce byla velmi špatně. „Franta Janeček jí tehdy nabídl pomocnou ruku a vzal ji do své agentury,“ prozradil ještě Zdeněk Barták.

Podle Michala Davida jeden čas přemýšlela i o návratu na koncertní pódia. „Zavolala mi, že by chtěla lístky do O2 arény na můj koncert, tak jsme se sešli a chvíli si povídali. Říkala, že je spokojená, že má celkem dobrou práci, dělá ve firmě sekretářku, ale měla tendenci, že by zase zkusila začít zpívat, tak jsem jí řekl, ať to raději nedělá,“ prohlásil Michal David v knize Hvězdy popu, které jsme milovali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co prozradil Michal David v pořadu Povídej?

Tagy: