Krutý osud Stanislava Procházky: Dívčí idol umřel předčasně, před smrtí byl psychicky na dně

V osmdesátých letech patřil zpěvák Stanislav Procházka k idolům dospívajících dívek. Měl několik hitů a k tomu atraktivní vzhled. Jeho život však vyhasl předčasně, zemřel ve věku osmačtyřiceti let. Bojoval s nevyléčitelnou nemocí, kvůli níž nebyl schopen ani zmáčknout struny na kytaře.

Zásadní zlom v životě Stanislava Procházky nastal krátce poté, co oslavil své čtyřicáté narozeniny. Býval často unavený a začaly se mu třást ruce. Absolvoval řadu lékařských vyšetření, které potvrdily to, čeho se nejvíce obával. Doktoři mu oznámili, že trpí Parkinsonovou chorobou. Po psychické stránce byl úplně na dně. Musel se vzdát své hudební kariéry, kterou zbožňoval.

Poslední koncert, který odehrál v roce 1998 byl plný emocí. Když se naposledy loučil s diváky, vyprovázel ho dlouhý neutichající potlesk. Zrádná choroba mu nedovolila dál vystupovat. Ruce mu začaly ochrnovat a nedokázal zmáčknout ani struny na kytaře. S nevyléčitelnou nemocí bojoval osm let. V posledním roce se jeho stav rapidně zhoršil. Dva měsíce ležel s vysokými horečkami v nemocnici na jednotce intenzivní péče. K nim se posléze přidal zápal plic. Zemřel 29. srpna 2003 ve věku 48 let.

Smutné vzpomínky

Stanislav Procházka v osmdesátých letech patřil k pěveckým idolům mladé generace. Mezi jeho největší hity patřily skladby Celá škola už to ví nebo Abeceda lásky. V šoubyznysu působil i po revoluci. Kromě zpívání se věnoval podnikání. Založil uměleckou agenturu a stal se manažerem. Pro šoubyznys objevil například baviče, moderátora a imitátora Vladimíra Hrona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku umíral slepý. Dožil se pouhých 38 let

„Jednou mě zahlédl v jedné televizní soutěži a od té doby mě nepustil. To on mě dotlačil až do kanceláře režiséra zábavy Františka Poláka, který mi pak splnil dětský sen a dal mi důvěru a šanci. Standa byl úžasný kamarád, velký romantik a podobný blázen jako já. Měl rád život a musel jej opustit tak brzy, to není fér. Ale zbyly mi na něj nádherné vzpomínky. I když některé smutné,“ sdělil CNN Prima NEWS Vladimír Hron.

Poslední přání se mu nesplnilo

Se Stanislavem se vídal až do jeho smrti. „Jestli vnitřně cítil, že se blíží konec, navenek se snažil nedávat to znát. Stále věřil, že je naděje. Vzpomínám, jak jsme v Bratislavě křtili jeho knihu Zabijme Parkinsona, páni! společně s Peterem Dvorským. Jak krutě mi zněl v uších titul této knihy, když jsem Standu navštívil naposledy v nemocnici. Chtěl po mně písničku, které se již nedočkal. Slíbili jsme si, že se uvidíme za pár dní. To už se bohužel nestalo. Zemřel dřív, než jsem stihl svůj úkol dokončit. Mám to schované, až se tam nahoře potkáme,“ dodal Vladimír Hron.

Stanislav Procházka byl šťastně ženatý. S manželkou Miroslavou měli dceru Karolínu.

Mohlo by vás také zajímat – den, kdy se Janžurová podruhé narodila. Herečka promluvila o děsivém divadelním zážitku:

Tagy: