Smrt Zicha před lety otřásla Českem. Jeho poslední slova ve vlnách věstila tragédii

Od tragické smrti zpěváka Karla Zicha uplyne tento čtvrtek 19 let. Jeho život vyhasl předčasně, zemřel na dovolené při potápění. Bylo mu pouhých 55 let. Co se v osudný den stalo?

Karel Zich se svojí druhou manželkou Janou a kamarády z potápěčského oddílu odcestoval na dovolenou na Korsiku. Těšil se na odpočinek a své milované potápění. Během jednoho z ponorů však nečekaně zemřel. Instruktor Radomír Hertl, který se s ním tehdy potápěl, uvedl, že zpěvákova fyzická kondice byla dobrá. Před a při ponoru nevykazoval žádné známky stresu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moře se zbarvilo do ruda. Smrt hvězdy skupiny Plavci alias Rangers Milana Dufka dodnes budí hrůzu

Během ponoru však výprava musela čelit nečekaně silným proudům. Karel Zich se ještě stačil vynořit na hladinu a směrem k instruktorovi měl pronést: „Ty vole, mně je blbě,“ než upadl do bezvědomí, z něhož se už neprobral, uvádí Blesk.cz.

„Ještě na hladině jsme mu dávali dýchání z úst do úst a asi po 15 minutách jsme ho vytáhli na loď. Tam absolvoval ještě resuscitaci. Asi za hodinu přiletěla vrtulníkem záchranná služba i s lékařkou, kterou jsme hned na lodi zavolali. Asi po hodině a čtvrt po nehodě lékařka konstatovala smrt. Vrtulník dopravil Karla i s námi do Porto Vecchia, kde zkoumali příčinu úmrtí,“ popsal pro MF DNES instruktor Radomír Hertl.

Následná pitva prokázala, že úmrtí nebylo zaviněno potápěním, ale onemocním srdce a cév.  „S Karlem Zichem jsem se potkal na jednom fotbalovém ‚sranda mači‘ asi týden před tím, než se tam odletěl potápět. Byl natěšený, v plné síle, vykládal mi o svých plánech. Byl plný života,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS herec Roman Skamene.

Český Elvis

Hudebník se za svého života dvakrát oženil. S první manželkou Natašou se seznámil v roce 1977, svatbu měli o rok později. V manželství se jim narodila dcera Adéla a syn Karel. S druhou ženou Janou se znal už od roku 1984, jejich láska však započala až na konci devadesátých let. K oltáři se vydali v roce 2002. Jejich manželství po pouhých dvou letech ukončila tragédie.

Karel Zich, kterému se přezdívalo český Elvis Presley, byl uznávaným rokenrolovým zpěvákem, ale nebránil se ani jiným hudebním stylům. Seděl mu chytlavý pop i renesanční písně Spirituál kvintetu, s nímž velmi rád vystupoval. Během své kariéry prodal přes milion desek. Na kontě měl tisíce koncertů nejen v Česku a na Slovensku, ale také v dalších zemích Evropy, v USA, Kanadě, Chile, Brazílii či Austrálii. Mezi jeho největší hity patřily písně Paráda, Alenka v říši divů, Mosty nebo Máš chuť majoránky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hlas Karla Gotta znovu ožil. Stála za tím umělá inteligence, namluvila jeho knihu

Tagy: