Dušek hájí svá slova: Sami lidé s rakovinou mi řekli, že už nechtějí žít. Zemřít na nemoc nelze

Jaroslav Dušek v Karlových Varech představil film Dvě slova jako klíč.

Dušek stále vzbuzuje emoce

Pokud onemocníte rakovinou, je to důsledek vašich názorů, postojů či životního stylu, v reakci na svůj kontroverzní rozhovor s Čestmírem Strakatým to pronesl herec Jaroslav Dušek pro CNN Prima NEWS. Obhajoval tak svůj hojně kritizovaný názor, že lidé neumírají kvůli nemocem, ale protože nechtějí žít. Odkazuje se na literaturu, ale také na osobní zkušenost, když na rakovinu umírali jeho příbuzní či známí. Zároveň tvrdí, že pokud se chce kdokoliv z nemoci vyléčit, lze najít způsob.

„Záleží, z jaké úrovně vědomí se díváte. Když čtete knihu Genové klíče nebo Vzestupy po úrovních vědomí, pochopíte, že dokud člověk žije model oběti, má samozřejmě pocit, že za všechno můžou ostatní. Za viníka třeba označí nemoc. Řekne se třeba: ,On umřel na rakovinu.‘ Domnívám se, že jsem Čestmírovi řekl, že člověk neumírá na rakovinu, ale protože se mu nechce žít,“ reagoval herec na diskutovaný rozhovor.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Guru Jára Dušek se povýšil nad rakovinu. Jeho mysl sžírá nemoc zvaná pýcha

To je podle něj hlavním poselstvím jeho slov. „To je důvod, proč lidi umírají, že nechtějí žít. Kdyby chtěli žít, tak nebudou umírat. Chápat to můžete až na nějaké úrovni vědomí. To jsem v rozhovoru říkal. Když se to ale vytrhne z kontextu, tak tomu samozřejmě rozumět nejde,“ řekl Dušek pro CNN Prima NEWS.

Člověk si tak podle něj nemoci způsobuje sám. „Jestliže onemocníte rakovinou, je to výrazem vašich názorů, životního stylu, vašeho postoje k sobě samému a ke světu. Ten postoj způsobuje, že vy sebe sama nějak ničíte, a to se projeví nějakou nemocí,“ sdělil.

Spekuluje také nad tím, co lze nazývat nemocí. „Existuje vynikající článek od jednoho amerického doktora o tom, že nemoci jako takové vůbec neexistují. Klasifikace jako rakovina a další jsou ve skutečnosti jenom individuální záležitosti, u každého jednoho člověka speciální. To říká, jak on žije, jak přemýšlí, jakým způsobem se sám k sobě chová. Z tohoto hlediska si to člověk opravdu způsobuje sám.

Lidé raději umřou, než aby čelili problémům

Vyjádřil se také proti názorům, že za nemoc může genetika. „Zároveň je člověk v určitém sociomu, v určitém sociálním období 21. století, kde je rakovina obecně přijímanou nemocí. Tvrdí vám, že je to geneticky dané. Osobně jsem proti názoru, že je něco dáno geneticky nebo třeba způsobeno špatnou stravou či životním prostředím. Vy jako bytost přítomná ve vesmíru jste hlavním autorem svého života,“ popsal herec svůj názor.

Dle svých slov hovoří z vlastní zkušenosti. „Většina mých příbuzných nebo spousta mých známých umřela na rakovinu, a tak jsem to mohl zkoumat docela zblízka. Mohl jsem s nimi mluvit během jejich života nebo před smrtí. Oni to sami přiznávali, že nechtějí žít, že život z nějakého důvodu neunášejí. Důvody jsou rozmanité a pro někoho mnohdy nepochopitelné. Lidé unikají od určitých problémů, kterým neumějí čelit, tak raději umřou, odejdou. Myslím si, že máme svůj podíl na svém osudu,“ řekl.

Naopak jako důkaz svých slov udává vyléčené. „Jestli lidé skutečně chtějí žít, tak nacházejí způsoby. Potkal jsem spoustu lidí, kteří se uzdravili z rakoviny. Všichni vám řeknou, že to změnil jejich postoj k životu. Je jedno jakou formou, jestli chemoterapií, operací, nebo bylinkami, meditací či hladovkou. To je fuk. Vždy bylo klíčové, že se rozhodli pro tuto formu uzdravení. Jako vás nikdo cizí neonemocní, tak vás nikdo jiný neuzdraví,“ sdělil.

Dušek si tak myslí, že není možné zemřít na samotnou nemoc. „Pokud někoho měla zabít rakovina nebo koronavirus, tak to dost dobře není možné. Ve kvantové skutečnosti, když budete zkoumat například Genové klíče, tak to člověk pochopí. Je to určitý úhel pohledu,“ doplnil.

Nesnesitelné ezobláboly

Renomovaný herec svými slovy vyvolal doslova bouři reakcí. Například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se na svém Instagramu svěřil s tím, že se v něm „vaří krev“, když slyší podobné pavědecké a vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým „necitlivé nesmysly“. „Respektuji svobodu slova, která zahrnuje i právo plácat absolutní nesmysly. Je však potřeba se jasně vymezit proti podobným ezoblábolům, které se v mých očích rovnají tomu, co tady plácají různí proruští trollové a dezinformátoři,“ rozohnil se.

Pod twitterovým příspěvkem Čestmíra Strakatého, který sestřih rozhovoru s Duškem sdílel, se vyjádřil i Marián Hajdúch, vedoucí Laboratoře experimentální medicíny LF UP v Olomouci: „Jsem rád, že jste dal panu Duškovi příležitost se historicky znemožnit. Ačkoliv jej oceňuji jako herce, v oblasti zdravotnictví blábolí hrozné a nebezpečné nesmysly. Na rozdíl od jiných kolegů si myslím, že ‚falešné proroky‘ jeho kalibru je třeba vystavit a neschovávat, ztrácí tím punc tajemna a konspirativního spiknutí. Nadzvedl jste oponu a je za ní nahý císař,“ napsal.

Našel i zastání

Jaroslav Dušek má pravdu, jenomže ji nikdo nechce slyšet. Tak se herce po třaskavém výroku o tom, že „rakovina je volba“, zastává lékař Lukáš Pollert. „Pan Dušek má pravdu, jenomže to nikdo slyšet nechce a každý si pro tu svou rakovinu běží v ústrety,“ napsal lékař na svém Facebooku.

Podle přednosty Ústavu lékařské psychologie a psychosomatiky Miroslava Světláka toto Duškovo prohlášení jasně odráží obecně rozšířený názor v alternativních směrech či některých duchovních naukách. „Jeho slova mě nepřekvapují. Je vlastně dobře, že jako odborníci máme povědomí o tom, jak a o čem lidé v těchto skupinách přemýšlejí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Ať už optimismus, či pesimismus mají samozřejmě vliv na naše psychické i fyzické zdraví, ale nikdy nebylo prokázáno, že by existoval přímý vztah mezi vznikem rakoviny a naším celkovým životním postojem,“ doplnil.

Podobný názor sdílí předseda České onkologické společnosti Igor Kiss. „V praxi vídáme to, že pacienti, kteří si zachovají v průběhu onkologické léčby pozitivnější a aktivnější přístup, snáší celý průběh lépe,“ pronesl.

Světlák si mimo jiné myslí, že herec se svými prohlášeními nepokouší strhnout pozornost směrem k sobě. „Skutečně prezentuje názory, kterým věří a které jsou u lidí z okruhu alternativních medicín obvyklé. Nepovažuji to tedy za nic neetického. Naším úkolem není ho konfrontovat, ale vést diskuzi a z pozice vědy a moderní medicíny dokládat argumenty,“ vysvětlil.

Tagy: