Sestry Brejchovy: Když Jana zemře, bude mi to snad i jedno, říkala Hana. Proč se nestýkaly?

Sestry Brejchovy letitý spor neuzavřely.

Zemřela Hana Brejchová

Zesnulá herečka Hana Brejchová, kterou nejvíce proslavila hlavní role v komedii Lásky jedné plavovlásky, žila tak trochu ve stínu své o šest let starší a slavnější sestry Jany. Dlouhá léta se nestýkaly a nemluvily spolu. Co je rozdělilo?

Důvodem byl muž. Konkrétně oscarový režisér Miloš Forman, který byl prvním manželem Jany Brejchové. Tři roky po jejich rozvodu Hanu obsadil do hlavní role komedie Lásky jedné plavovlásky, což Janu utvrdilo v tom, že s její sestrou měl milostné pletky již v době, kdy byli svoji. Po celý život si sestry nedokázaly věc vyříkat a odpustit si. I když ze strany Hany tu byla alespoň snaha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední foto Josefa Luafera před operací, z níž se už neprobral. Úsměvy rozdával na všechny strany

„Já jsem vstřícný krok udělala, po jejím kolapsu jsem ji šla navštívit do nemocnice. Popovídali jsme si a poprosila mě, abych ji příště donesla rybízový koláč. Tak jsem ho upekla a když jsem jí ho tam nesla, už mě nepřijala. Tak jsem ho rozdala zdravotnímu personálu. Cítila jsem se ponížená a bylo mi strašně líto, jak se zachovala. Vím, že sestru už nikdy v životě neuvidím, ale nic s tím nenadělám. Když zemře, bude mi to snad i jedno,“ řekla před několika lety Hana Brejchová pro deník Blesk.

Hana Brejchová až do své smrti vyvracela tvrzení, že by s Milošem Formanem něco měla. „Byl to můj obrovskej kamarád. Od jedenácti let jsem se mu svěřovala s láskama, problémy, prostě se vším. Byl takovej můj důvěrník. Nikdy neřekl, že nemá čas. Choval se ke mně, jako kdybych byla dospělá, což mi hrozně imponovalo. Takže jsem se vždycky vyplakala a šla jsem pryč,“ prohlašovala o jejich vztahu.

O tom, že Hana zemřela, její sestra Jana, která už téměř deset let pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, nemá tušení. Její dcera, herečka Tereza Brodská, se rozhodla, že ji smutnou zprávu sdělovat nebude. Jana trpí vážnou neurologickou nemocí a je odkázána na péči druhých. „Potřebuje čtyřiadvacetihodinovou lékařskou péči, ale stále se zajímá o aktuální dění. Občas má i světlé chvilky a dokáže být i velmi vtipná,“ popsala Tereza Brodská maminčin zdravotní stav redaktorovi CNN Prima NEWS.

Hana Brejchová, která zemřela ve věku 77 let, dlouhodobě žila v Domě s pečovatelskou službou ve středočeském Buštěhradu. Léčila se s cukrovkou. Poslední dny byla hospitalizována v kladenské nemocnici. Měla dvě dcery, Veroniku a Světlanu.

Tagy: